Alpolgármesteri vizit

Dr. Pergel Elza: dobogón állva is lehet csodákat művelni!

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.17. 10:00

Alpolgármesteri vizitre érkezett csütörtökön a Győr+ Média székházába dr. Pergel Elza, hogy a legfrissebb aktualitásokról tájékoztassa a győrieket. Így szóba kerültek a kulturális intézmények, de a közelgő adventi sorozatról is beszélt a városvezető.

Hirdetés

Az őszi, szomorkás idő ellenére is szeretettel érkezett rádiónk stúdiójába az alpolgármester, aki elsőként a kulturális intézmények nyitvatartásáról beszélt. „Városvezetőként nagyon büszke vagyok a város kulturális életére, hiszen Győr az elmúlt évtizedekben szépen felépítette ezt az arcát is. Méltán lehetünk büszkék az intézményeinkre, világhírű társulatokkal is büszkélkedhetünk. Mindenkinek közös problémája azonban az energiahelyzet. Nyáron komoly tervezésbe kezdtünk, megkaptuk már a konkrét számokat, látjuk, hogy tetemes költségnövekedéssel kell számolnunk, de szeretnénk ezt a feladatot úgy megoldani, hogy a lakosság ebből minél kevesebbet érezzen, és az intézményeknek is a lehető legkevésbé fájjon. Tudomásul kell vennünk, hogy feladat van, helyt kell állni” – fogalmazott dr. Pergel Elza.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy egyes létesítmények szakaszos nyitvatartással üzemelnek, mint például a Kisfaludy Károly Könyvtár, de más művelődési intézményeknél is történtek változások. A városvezető a viziten rámutatott, hogy különböző platformokon keresztül mindenről informálják a lakosságot, érdemes tájékozódni. Az alpolgármester egyúttal kiemelte, hogy különféle szolgáltatásokkal igyekeznek kielégíteni az igényeket.

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár járt a napokban Győrben, az alpolgármester a személyes találkozó részleteit is ismertette a reggeli műsorban.

„Pataki Andrásban nincsenek kételyek azzal kapcsolatban, hogy mi a feladat, mi az irány és azt hogyan kell végrehajtani. Nagyon kedvelem az ilyen határozott és felkészült kollégákat. Ráadásul neki van városi kötődése, hiszen egy győri művelődési háznak volt korábban a vezetője. Nagyon közvetlen, jó hangulatú volt a beszélgetésünk, szóba került a négy nagy előadói intézményünk, melyek felé komoly támogatással lehet majd számolni– árulta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy jelenleg a jövő tervezése zajlik, de egy biztos, mindenkire számítanak majd, aki felajánlotta valamilyen formában a segítségét.

A Szalay utcában épülő bölcsőde is terítékre került. Dr. Pergel Elza úgy fogalmazott, hogy 40 éve nem került sor új létesítmény építésére a városban, ezért kiemelkedő a beruházás. “A Szalay úti bölcsőde nagyon kedves a szívemnek, támogatással és önkormányzati hozzájárulással, egy modern, minden igénynek megfelelő létesítmény épülhet Győrben” – fogalmazott a városvezető.

A műsor második felében a Diabétesz séta történéseit elevenítette fel az alpolgármester. “Nem véletlenül lett világnapi státusza a cukorbetegségnek, sajnos egyre többen érintettek, egyre fiatalabb korban diagnosztizálják a betegséget. Szépen karban lehet tartani, de nagy problémát okozhatnak a szövődmények. Fontos, hogy időben felismerjük a betegséget, a prevenció és a figyelemfelhívás elsődleges, és sokszor szükség van az önkontrollra is” – mutatott rá dr. Pergel Elza. Hozzátette: ezért is volt fontos a szakmai programokkal tűzdelt győri diabétesz rendezvény, melyben kiemelt szerepet kapott a Diabétesz Séta is, ahol az érintettek beszélgethettek, tapasztalatokat cserélhettek.

Egészségügyi témánál maradva az EESZI került szóba, hiszen az intézmény igazgatóját, Kányai Róbertet további 5 évre megválasztották. “Róbert agilis hozzáállásából adódóan nagyon segítőkész. Fontos, hogy egy ambiciózus, kreatív személy álljon egy ilyen terület élén, így nem is volt kérdés, hogy ismét őt terjesszük elő. Az intézményi hálózat nehézségeit látjuk, de reméljük Róbert a jövőben is ilyen hittel és szeretettel tudja majd folytatni a munkáját” – árulta el a városvezető.

A műsor zárásaként a közelgő ünnepekről, az adventi programokról kérdezték a műsorvezetők vendégüket. “Szívem fáj, hiszen idén szerényebb keretek között tudjuk majd megrendezni az adventi forgatagot. A Széchenyi tér mindig megtelt élettel és szeretettel, azt gondolom az elcsendesülés időszakában is helye van az ünneplésnek és annak, hogy találkozzunk, összegyűljünk. Az idei advent nem lesz olyan monumentális, nem lesz pódium sem, de dobogón állva is lehet csodákat művelni. Az Audi Hungaria Iskolaközpont diákjai segítségünkre lesznek, a diákok folyamatosan szórakoztatják majd a közönséget, ez egyfajta ajándék, hiszen a hangosítást is vállalják majd, reméljük mindenki nagy örömére.”

Az alpolgármester elmondta, hogy adventkor is folyamatosan gondolkozik a problémák megoldásán, de a karácsonyt annak minden csodájával együtt igyekszik megélni a családja körében, akiknek szívesen készül meglepetésekkel és a szokásos ünnepi fogásokat is a saját keze munkája dicséri.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés