Hirdetés

Dr. Pergel Elza a menekültkérdésről és az óvodai beíratásról

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2022.05.20. 06:51

Közel ezer újonnan beíratott kisgyermek kezdi meg ősztől az óvodát, a menekültek átköltöztetése okán, új elhelyezésük érdekében pedig még keresik a megoldást – ezúttal ezt a két témát érintettük dr. Pergel Elza alpolgármesterrel készült beszélgetésünkben.

Hirdetés

Minden gyermeket felvettek abba az óvodába, ahová a szülők szerették volna, így év végéig közel ezer kicsi kezdi meg új óvodás életét, összesen pedig 3.900 gyermek jár majd önkormányzati fenntartású intézménybe. Idén mintegy százzal kevesebb óvodás lesz, ezért egy-egy csoport megszűnését tervezik az Erzsébet ligeti, a Vuk, a Sün Balázs, a Benedek Elek és a Mesevár oviban. „Úgy gondolom, nem a gyermeklétszám lett kevesebb, hanem a fiatal szülők számára talán népszerűbbek az újabb építésű intézmények. Többen viszik egyházi alapítású ovikba a gyerekeiket, amit egyrészről örömtelinek tartok, hiszen ez a keresztény szellemiség erősödését jelenti. Másrészről viszont hiányzik a nagyobb létszám, mert az önkormányzati intézményeinkben mintegy ötezer gyermek elhelyezésére lenne kapacitásunk” – fogalmazott dr. Pergel Elza.

Népszerű ovikról nem, inkább kedvenc óvó nénikről beszélhetünk, akikhez szívesen viszik gyermekeiket a szülők. Ezért is változik évről évre, hogy melyik óvoda milyen csoportjába szeretnék a gyermeket beíratni a szülők.  Jó hír, hogy május 15-ig az udvari játszóeszközök festése, felújítása, javítása, cseréje megtörtént, így esztétikus, biztonságos játszótéren játszathatnak a gyerekek a szabad levegőn.

Hirdetés

A menekülthelyzetről szólva a politikus kiemelte: akiket Győr befogadott, azok egy részének felajánlottak tőlünk nyugatra fekvő országokban lehetőséget, de ők nem éltek vele. „Ez azt jelenti, hogy akik itt vannak, azok jól érzik itt magukat, biztonságban, jó körülmények között vannak, tanulhatnak, dolgozhatnak, védelmezzük őket. Hivatalos ügyeikben a Család- és Gyermekjóléti Központ közreműködik, a Vöröskereszt mint egy jó édesanya gondoskodik róluk Kun Szilvia vezetésével, valamint nagy segítséget nyújt a Máltai Szeretetszolgálat és a Győri Egyházmegyei Karitász is az ellátásukban. Legnagyobb gondunk most az, hogy a hónap végéig ki kell költöztetnünk 150 menekültet a Zrínyi úti volt kórház épületéből, és természetesen a mi felelősségünk elhelyezni őket. Keressük számukra a megfelelő lehetőséget, hogy jó emberi körülmények közé kerüljenek. Szóba jöhet, hogy az ENSZ segítségével felújítunk számukra – most valamilyen nyomós ok miatt – lakatlan épületeket, de az is, hogy lakókonténerekben helyezzük el őket, ehhez pedig üres területet kell találnunk. Az idő sürget, most minden erőnkkel és energiánkkal ennek a problémának megoldásán dolgozunk” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A Védelmi Bizottság és a Katasztrófavédelem is partnerei a győri önkormányzatnak a menekültkérdésben, ők egyelőre a már itt lévők új elhelyezésének megoldásáig nem irányítanak menekülteket Győrbe.

Kapcsolódó témák: #menekült | #önkormányzat | #óvoda |
likeold
a fb oldalunkat