Hirdetés
Xantus János Állatkert

Donna, az igazi primadonna

Győr+
2022.08.06. 14:27

Ezen a héten is vár bennünket a kánikula, és mindenki sóhajtozik, bár minden idejét vízparton vagy medencében tölthetné. Állatkerti látogatóként pedig irigykedve tekintünk ilyenkor azokra az állatokra, amelyek élete közvetlenül kapcsolódik a vízhez. Felmerül bennünk a gondolat, bár mi is beugorhatnánk a pingvinek közé. Természetesen tudjuk, hogy ez nagyon veszélyes művelet lenne. Van azonban egy víz közeli állat, amely, ha a természetes élőhelyén menekülnie kell, még a legnagyobb melegben is szívesebben választja a vízparti növényzetet. Ki ő? A győri állatkert címerállatáról van szó, aki nem más, mint a törpevíziló.

Hirdetés

A törpevíziló jóval kisebb, mint rokona, a nílusi víziló. Marmagasságuk 75 centiméter, súlyuk 250 kilogramm körül van. Csupasz, szőrtelen bőrük sötétbarna, majdnem feketének tűnik, egy kis zöldes árnyalattal. Hasuk jóval világosabb. Jellegzetes a magasra púpozott hát és a széles fej. Füleik igen kicsik, ám szemfogaik hatalmasak.

A Xantus János Állatkert Donnája 1997. január 3-án született a pozsonyi állatkertben. 2000-ben került a győri állatkertbe. Korszerű házat kapott, azért hogy télen is megmártózhasson, házában fűtött medence található. Néhány évvel ezelőtt párra is talált, így reméljük, hamarosan kis vízilóval is bővül az állatkert családja.

Hirdetés

Donna elsősorban késő délután és este aktív, a nap legnagyobb részét pihenéssel tölti. Főleg gyümölccsel, vízinövényekkel, fűvel és levéllel táplálkozik. Étvágya hatalmas. Szinte mindig csak enne, ám vigyázni kell, nehogy elhízzon.

Ha ellátogatnak a győri állatkertbe, tanúi lehetnek önök is Donna és párja életének, a felső lelátóról pedig igazán közelről csodálhatják meg ezt a különleges állatfajt.

Szöveg: Xantus János Állatkert

likeold
a fb oldalunkat