Dohányzásmentes Világnap Győrben is

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2024.05.30. 10:42

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) május 31-én, a Dohányzásmentes Világnapon világméretű kampányt tart a dohányzás visszaszorítására. Az idei évben arra hívják fel a figyelmet, hogy a dohányipari agresszív marketingtevékenység, mely a fiatal generációt a dohánytermékek használatára ösztönzi, körükben az új típusú nikotintartalmú szerek fogyasztásának ösztönzése megbetegítheti a gyermekeket, serdülőkorúakat, és végzetes függőséget alakíthat ki az életükben.

Közös érdekünk, hogy a dohányipari módszerekkel szemben fokozzuk a tudatosságot, hatékonyan, hitelesen informáljuk a fiatalságot a dohánytermékek károsító hatásairól.

Az Egészségfejlesztési Iroda által ajánlott honlap, melyen ehhez segítség kapható: www.cikiacigi.hu.

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ (EFI) a Dohányzásmentes Világnapon, székhelyén dohányzási szokások felmérésével és tanácsadással áll a dohányosok rendelkezésére. Ingyenes dohányzásról leszokást támogató tanácsadás-sorozat szolgáltatásáról is információt nyújt, ezzel szeretné elősegíteni azt, hogy motivációt szerezve a leszokásra, minél többen igénybe vegyék a kínált lehetőséget. A kampány alkalmával szeretnék hangsúlyozni a dohányosok felé azt, hogy ha abbahagyják a dohánytermékek használatát, jelentős életminőség javulást érhetnek el. A leszokás komoly kihívást jelent, ezért az ezt támogató eszközöket, módszereket érdemes számba venni és alkalmazni, mivel nagyban hozzájárulhatnak a sikeres leszokáshoz, az egészségesebb életvitelhez.

A leszokás egészségre gyakorolt hatásai:

  • 20 perccel a dohányzás abbahagyása után a pulzus lecsökken.
  • 12 órán belül a vér szén-monoxid szintje normális szintre csökken.
  • 2–12 héten belül javul a keringés és fokozódik a tüdőfunkció.
  • 1–9 hónapon belül csökken a köhögés és a légszomj.
  • 5–15 éven belül az agyvérzés kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.
  • 10 éven belül a tüdőrák halálozási arány körülbelül fele a dohányzókénak.
  • 15 éven belül a szívbetegségek kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.

Hasznos információk leszokni vágyóknak: www.eljtisztatudovel.hu, www.leteszemacigit.hu.

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ kampánya szűrővizsgálati programmal is kiegészül: az EFI az aktív korú dohányosoknak 2024. június 10-én 14-17 óráig szakorvosi szűrővizsgálati és tanácsadó napot szervez. Célunk, hogy az egészségtudatos magatartásra való ösztönzéssel, az önmagunkért való felelősségvállalás kérdésével a leszokás irányába tereljük a nikotinfüggő pácienseket, ezzel is megelőzzük a dohányfüggőség okozta betegségeket, mint például a légzőszervi daganatos megbetegedések, szájüregi betegségek, a látásromlást előidéző szemfenék elváltozások, az érelmeszesedés, az érszűkület.

A Szent Imre úti Rendelőintézetben megrendezésre kerülő egészségfejlesztési rendezvényen az EFI szakorvosi szűrővizsgálati programja a végtagok Doppler-vizsgálatából, nyaki- és hasi ultrahang vizsgálatból, szemészeti és szájüregi szűrésből áll, ezentúl mentális állapot felméréssel, légzőtorna gyakorlatokkal, életmód tanácsadással, a leszokást támogató szolgáltatásokkal várják a jelentkezőket.

A szűrőprogramra jelentkezni a Győri járásból, online kérdőív kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/CZaPpxSnTB3xtNPS8

Információ kérhető a programról:

Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ

Győr, Szent Imre u. 41. III. em. (Rendelőintézet)

Tel.: 96/507-900/8575 e-mail: [email protected]

www.petz.gyor.hu/prevencio

www.facebook.com/efigyor

A témáról a Győr+ Rádióban is szó esett, a Juice-ben Halasi Melinda, WHO koordinátor vendégeskedett:

Kapcsolódó témák: #cigaretta | #dohányzás | #leszokás | #világnap | #who |