Időskori szellemi hanyatlás

Dióhéj bácsi és a demencia

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2021.01.25. 15:14

A demenciáról szóló foglalkoztató füzetet jelentetett meg családoknak, azon belül is a kisiskolás korosztálynak a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI). A kiadvány 2020 decemberében megkapta a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány védjegyét.

A demencia vagy időskori elbutulás a szellemi, értelmi gondolkodási képesség folytonos hanyatlása.

Nem egy konkrét betegségről van szó, hanem egy olyan tünetegyüttesről, melyet többféle kór okozhat. Legfőbb hajlamosító tényező az életkor, hiszen az évek múlásával a demencia előfordulásának esélye is egyre nő. Jellemző az intellektuális képességek beszűkülése, a memória gyengülése, a kognitív funkciók leépülése.

Később a beteg gyakran lesz zavart, esetleg agresszív, akár hallucinálhat is. Előrehaladott esetben már az alapfunkciók is károsodnak, vagyis a mindennapi aktivitásban, például az öltözködésben, tisztálkodásban is nehézségek jelentkeznek.

Mindezek pedig az önálló életvitel fenntartását akadályozzák, gátolják. Így nemcsak a betegnek, hanem a hozzátartozóknak is meg kell küzdeni a nehézségekkel, mert az érintettek nagy részét családban gondozzák. Ezért fontos az ismeretterjesztés, érzékenyítés minden életkorban.

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény foglalkoztató füzetet jelentetett meg családoknak, azon belül is a kisiskolás korosztálynak. A füzet az EESZI megrendelésében, az INDA projekt keretében készült. Szerzői a Generációk Művelődési Házának munkatársai és az EESZI munkatársai voltak.

A gyerekek Dióhéj bácsi történetén keresztül ismerhetik meg a demenciával élők mindennapjait. Érdekes feladatok, többek között keresztrejtvény, szójáték, színező, találós kérdés, rakosgató, szó- és tárgykereső, labirintus kínálnak jó szórakozást, játékos perceket, közben elsajátíthatják az alapvető tudnivalókat az öregedésről és a demenciáról, valamint arról, hogyan, miben és mivel lehet segíteni az idős embereken.

Ettől ugyan még nem lesz könnyebb együtt élni az ilyen kórban szenvedő beteggel, de talán kikerül a téma a tabu kategóriából, s alapja lehet az otthoni beszélgetéseknek.

A füzet jól sikerült grafikája nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek és szüleik örömmel vegyék kézbe ezt a hiánypótló hasznos kiadványt.

Korábban a témában: