Radnóti Emlékmenet

Diákok tisztelegtek az áldozatok előtt

Fotó: Vig Norbert
J. Kovács Andrea
2022.09.17. 15:33

Az ország különböző tájairól és a Vajdaságból érkezett, valamint helyi diákokból, tanárokból és versmondókból állt össze a Radnóti Emlékmenet, mely szombaton kora délután indult a Kazinczy Ferenc Gimnázium elől Abdára. A résztvevők már harmadik alkalommal emlékeztek ezzel a szép gesztussal a mártír költőre és a többi ártatlanul elhurcolt munkaszolgálatosra.

A szervező, Pintér Ildikó, a Rákóczi Szövetség győri szervezetének elnöke portálunknak elmondta: “A program előzménye Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas előadóművész 2019. augusztus 31. és szeptember 24. közötti gyalogos verszarándoklata, melynek során pontosan követve a munkaszolgálatosok útját, Szerbián, Horvátországon és Magyarországon át megtette a 850 kilométeres utat Bortól Abdáig. Az út végső szakaszán győri diákok kísérték a versvándort. Idén már Magyarország legtávolabbi részeiről, sőt a Vajdaságból is érkeztek középiskolás fiatalok.”

Az emlékezőket dr. Pergel Elza köszöntötte. Az alpolgármester többek között arról beszélt, hogy a második világháborúban emberek millióit vallásuk, származásuk, bőrszínük, szellemi vagy testi visszamaradottságuk miatt küldték halálba azzal, hogy ők haszontalan, káros mételyei a társadalomnak. “Éljünk, gondolkozzunk, cselekedjünk úgy, hogy ezt soha ne felejtse el az emberiség, csírájában fojtsunk el minden olyan eszmét, ami ehhez vezethet. Sokszor nem tanulunk a hibáinkból, nem tudunk békében élni. Ma is háború dúl szomszédunkban, emberek tízezreinek halálát okozva. Kívánjuk együtt, hogy újra béke legyen a világban, éljünk nyugalomban és egyetértésben” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza.

Szólt még a hallgatósághoz Kovács Ákos egyetemi hallgató, valamint közreműködött Maszlay István színművész és Tóth Péter Lóránt, a versvándor.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt