Hirdetés
Könyvbemutatón jártunk

Dézsi Csaba András: Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.21. 17:45

Dézsi Csaba András új mesekönyvében folytatódnak a két beszélő, színpompás amazóniai arapapagáj kalandjai, ezúttal megtudhatjuk hogyan jutnak el a dzsungelbe és ott milyen mesés izgalmak várnak rájuk.

Hirdetés

Dézsi Csaba András polgármester, kardiológus, első mesekötete 1991-ben jelent meg Ősállatkaland címmel, mely a dinoszauruszok világában játszódott és Ámon László volt az illusztrátora. Aztán három évvel ezelőtt látott napvilágot a Gerzson és Panka kalandjai című kötet Kustán Roland grafikus rajzaival, amelyből megismerhetjük a két ara életét, családi beilleszkedését, kalandjait, de nem csak róluk szól a könyv, hanem Dézsi Csaba Andrásról és feleségéről Veráról is, arról, hogyan élnek együtt állataikkal.

A most megjelent második kötetben Gerzson és Panka kalandjai az amazóniai őserdőben folytatódnak. Az odavezető úton többek között kalózokkal, majmokkal, delfinekkel találkoznak. A dzsungelben kalandozva ismét egy olyan mesés világba kalauzolják a gyerekeket, melynek élményei hasznos ismeretekkel gazdagítják az állatokkal kapcsolatos tudásukat.

A kötet bemutatója vasárnap délután volt a Győri Könyvszalonon, a színház nagyszínpadán, ahol az érkezők a kivetítőn Bodrogi Gyula tolmácsolásában hallhattak egy izgalmas mesét az első kötetből, majd a Deep Purple Smoke on the water című dal kezdő akkordjaira érkezett a színpadra Koltai Anna, a Petőfi Televízió műsorvezetője, Kustán Roland, a könyv illusztrátora és maga a szerző, Dézsi Csaba András.

A beszélgetésen a szerző bepillantást engedett abba, hogyan lettek mára már tízszeres papagáj tulajdonosok és hogyan születtek meg a róluk szóló történeteket. Az első papagájt, Gerzsont, karácsonyra kapta a szerző, akinek kellett egy társ is, így megvették Pankát. Építettek számukra egy 160 négyzetméteres, négy méter magas röpdét, hogy jól érezzék magukat. Aztán bővült a család, megvették Sárit, a jákó papagájt, akinek szintén kellett egy társ, ő lett Pepe. Jelenleg tíz papagájjal élnek együtt, ugyanis a házaspár egyik barátja covid fertőzésben elhunyt, és az volt az utolsó kívánsága, hogy vegyék át a papagájait.

A szerző mesélt az papagájok életéről, megtudtuk, az arák nagyon okosak, intelligensek, karakterek, hogy ugyanolyan bújósak, mint a cicák. A jákópapagáj pedig pillanatok alatt megtanul mindent, lehet vele beszélgetni.

Dézsi Csaba András elmondta, számára az a legfontosabb, hogy a gyerekeknek tetszik a könyv, hiszen a gyerekek kritikusak, megmondják őszintén, hogy tetszik nekik, vagy nem. „Nagyon sok visszajelzést kapunk gyerekektől, ha ennek csak egy része nem udvariasság, akkor nagyon örülünk neki.”  

Kustán Roland pedig arról beszélt, hogy soha nem gondolta volna, hogy mesekönyvet fog illusztrálni Szakmailag számára nagy áttörést jelentett a Gerzson és Panka megrajzolása. Mindenki nagy örömmel fogadta, és főleg a gyerekektől érkeztek a pozitív visszajelzések, hogy tetszik nekik, és ez volt a legfontosabb. A grafikus bevallása szerint a második kötet újabb szakmai fejlődést jelentett számára, kidolgozottabbak, részletgazdagabbak lettek a rajzai.   

Meglepetésként érkezett a színpadra Halász Judit, aki elárulta, nagyon szimpatikus neki a mesekönyv, hiszen a gyerekek érdeklődését izgalmas történetekkel és színes rajzokkal lehet lekötni és szerinte az a mesekönyv ilyen. Majd felolvasta a kötet első meséjét.

A könyvbemutató végén a jelenlévők meghallgathatták a mesére született dalt is Dánielfy Gergő előadásában.

A Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben című mesekönyvet angolra, németre és oroszra  is lefordítják, valamint az is kiderült, már készül a folytatása a történetnek.  

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Csapucha Adrienn

Kapcsolódó témák: #Gerzson és Panka | #Győri Könyvszalon |
Hirdetés