Foglalkozások demens hozzátartozót gondozó családtagoknak

Demencia Információs Órák

Illusztráció: Lightspring/Shutterstock.com
Győr+
2020.01.27. 08:59

A demenciát, amely általában az idős embereket érintő emlékezetvesztés, a WHO már népbetegséggé nyilvánította. Hazánkban kb. negyedmillió ember küzd a betegséggel, ami nem csak rájuk van hatással, hanem a családjukra is, így közvetve egymillió embert érintő problémáról van szó.

A hozzátartozókra nagy feladatot ró a demenciával élő ember gondozása, az első időszakban még csak felügyeletről van szó, ám ahogy halad előre a betegség, úgy egyre nőnek a családtagok terhei, ami később 24 órás ápolást, gondozást és felügyeletet vár el tőlük.

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény konzorciumi partnerként vesz részt a Magyar Katolikus Szeretetszolgálat európai uniós támogatással megvalósuló INDA (Interprofesszionális Alapprogram) projektjében. A projekt egyik eleme a DIÓ (a Demencia Információs Órák elnevezés rövidítése), amely az otthonukban demenciával élő beteget ápoló hozzátartozóknak szóló képzés. A tavaly októberben indult és a jövő év szeptemberében záródó, 12 alkalmas programsorozaton kapnak segítséget abban, hogyan tudják ellátni a beteg hozzátartozójukat.

A DIÓ elsődleges célja, hogy a hozzátartozókat információval lássa el arról, hogy a betegség milyen változásokkal jár a betegre és családjára nézve. Ez azért fontos, mert a családtagok így könnyebben el tudják fogadni, fel tudnak készülni a gondozás során a mindennapokban rájuk váró, a betegség okozta személyiségváltozásból adódó tünetekre, feladatokra és nehézségekre. A képzés során gyakorlati útmutatásokkal segítenek a gondozási-ápolási feladatok elsajátításában a résztvevőknek. A csoportokon belül kipróbált módszerek, praktikák megosztására is lehetőség nyílik a tagok között, és az információ átadáson túl az önsegítő jellegű csoportokba járó hozzátartozóknak az is sokat jelent, hogy látják, mások is hasonló nehézségekkel küzdenek. A DIÓ foglalkozásai hozzájárulnak ezáltal ahhoz, hogy a demeciával élő betegek méltóságukat megőrizve élhessenek minél tovább a családjuk körében, és a gondozás során a hozzátartozók is minél tovább megőrizzék testi és lelki egészségüket.

Rendkívül nagy érdeklődés mellett eddig négy alkalommal találkoztak a hozzátartozók, minden csoportban 25 és 30 közötti létszámmal, és elmondható, hogy a jelenlévők folyamatosan alakítják a foglalkozásokat. A leginkább érdeklődésre számot tevő téma a demencia kapcsán a személyiségváltozás, amely mindenki számára nehezen elfogadható és kivétel nélkül minden családban kiemelt probléma.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #egészségügy |