„De jó 20 évesnek lenni”

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.09.27. 20:22

Az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület fennállásának 20. évfordulója alkalmából ünnepséget tartott kedden a József Attila Művelődési Házban.

Hirdetés

A legaktívabb nyugdíjasok az Arrabonások, az 1500 tagot számláló egyesület mindig, mindenhol ott van, kirándulnak, együtt vannak. A lakóterületi klubok nagyon odafigyelnek egymásra, gondoskodnak egymásról – ez nagyon nagy erő” – ezt mondta Rákosi Zsolt elnök köszöntőjében.  Az Arrabona, 25 városi nyugdíjasklubból alakult 2002-ben melynek 15 éven át Bári Olga volt az elnöke, Rákosi Zsolt öt éve vezeti. „Megválasztásom óta azon dolgozom, hogy a nyugdíjas mozgalom tovább fejlődhessen, még több program, esemény, segítség várjon a szépkorúakra, hogy aktívan és tartalmasan, jókedvvel tudják tölteni a nyugdíjas éveiket.” – hangsúlyozta köszöntjében az elnök.

A klubösszejövetelek, a kirándulások mellett az egyesület évente egészségmegőrző programokat, orvosi előadásokat, ingyenes szűrővizsgálatok szervez, foglalkoznak a demencia problémakörrel, e mellett kulturális délutánokat, versmondó versenyeket is tartanak.  Az egyesület legnagyobb gondja jelenleg az, hogy hol tartsák meg összejöveteleiket, a kulturális intézmények bezárása miatt.  Jó időben a szabadba tervezik a programjaikat, rossz idő estében pedig megpróbálnak, egy-egy vendéglátóhelyen találkozni, – a tervek szerint. 

Dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntőjében többek mellett arról beszélt, hogy a mai nyugdíjasok nehéz körülmények között, kemény munkával érték el céljaikat, most pedig a jól megérdemelt pihenés mellett gyermekeiket, unokáikat segítik. A politikus beszélt a covid alatti nehézségekről és a jelenlegi  gazdasági nehézségekről  is: Azzal a kitartással, amivel végig éltük, végig dolgoztuk az életüket, mi ezt a helyzetet is meg  fogjuk oldani és nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a kedvünket. A nyugdíjasok összetartanak, figyelnek egymásra, és segítik egymást.” Majd  az alpolgármester arról biztosította a jelenlévőket,  hogy a városvezetés mindent meg tesz annak érdekében,  hogy támogassa  az időseket.

Némethné Jankovics Györgyi a NYOSZ elnöke először a szépkorúak helyzetét elemezte, beszélt a nehézségekről,  a nyugdíjak aránytalanságáról, a jelenlegi gazdasági problémákról, de szólt arról is, hogyan élik meg az idősödést az emberek, „mik voltak és mivé lettek”. „ Az ünnepen azt kívánom, hogy legyenek élményeink, amiket a legrosszabb órákban is felidézhetünk! Azt is kívánom, hogy legyen kivel beszélni az élményekről, legyen egy társ, egy család, egy közösség, akivel osztozhatunk örömünkben, bánatunkban.” – fogalmazatott Jankovics Györgyi.

Az ünnepi műsorban fellépett az Obsitos dalárda, ahol a férfiak átlagéletkora 79 év, Lukács Erzsébet szavalt. Tóth György gitáros énekes produkciót adott elő, majd  Csikó Teodóra és Takács Zoltán a Győri Nemzeti Színház művészei léptek színpadra. A műsorvezető Horváth Ferenc volt.

Galéria: Ács Tamás

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #nyugdíjasok | #szabadidő |