Czukormadár a Győri Kékfestő Műhelyből

Fotó: Facebook/ sugarbird
Farkas Mónika
2022.08.07. 09:14

Az idén 15 éves hazai divatcég, a Sugarbird egyik sikeres almárkája a Czukormadár, mely küldetésének tekinti népművészeti hagyományaink továbbörökítését.

A márka idei újdonsága, a Czukormadár Kékfestő Edition, a Balaton és az ég színét megidéző molnárkék színű kollekció több darabja is eredeti kékfestő anyagból, eredeti környezetben, a Győri Kékfestő Műhelyben készült. Tóth Ildikó és férje, Gerencsér Zsolt lelkiismeretesen és sikeresen ápolják a családi hagyományt.

„Aki kijön hozzánk a műhelybe, egy időutazáson vehet részt, visszakerül abba a száz évvel ezelőtti korba, amikor mindent kézzel készítettek. A műhelyben több mint hatszáz mintafával dolgozunk, van köztük kétszáz éves is.”

A divatcéggel való együttműködés lehetősége még 2020-ban, a járvány kitörésekor érkezett. Ildikó jól ismerte a hazai márka kalocsai és matyó ruhakölteményeit, kíváncsian várta, hogy korunk tervezőit hogyan és miképp inspirálja e tájegységre oly jellemző kékfestő hagyomány. Lelkesen nézegették belvárosi üzletük portékáit, vásároltak is belőle rendesen, majd meglátogatták a Festő utcai műhelyt is. Nagy volt az egyetértés, majd már Ildikóék mentek a Sugarbird Lajos utcai épületébe, melynek tőszomszédságában található a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, ahol ma is látogatható a több mint 200 éve még működő kékfestő műhely.

Az új fehér-kék színű kollekció speciális munkafolyamattal készült, miután nagyon hosszú az eredeti kékfestő pamutanyagok száradási ideje, azokat tavaly őszig leszállították.

„Az volt a terv, hogy új mintafát készítünk, de mivel ez több mint két hónapos munka lett volna, abban maradtunk, hogy az általuk kiválasztott, 1800-as években gyártott mintafába illesztjük bele a kért sugarbirdös kismadarakat” – meséli Ildikó, kékfestő népi iparművész.

Ahogy az illusztrációnkon is jól látszik, a divatfotózás Újvárosban, a Festő utcában készült. Ildikóék legnagyobb meglepetésére a fiatal modellel érkezett a divatmárka ismert arca is, Tóth Gabi énekesnő, aki nagyon jól érezte magát a rusztikus környezetben. Különleges szalagok és kellékek is készültek a varázslatos ruhákhoz. Az egyik ilyen kedves kiegészítő a győri műhely jól ismert dióbaba kitűzője, amit a gyermekáldás jelképeként régen esküvői ajándéknak adták a fiatal pároknak, amit boldogan raktak fel az első közös karácsonyfára.

Győr+ Rádió · Czukormadár a Győri Kékfestő Műhelyből
Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #kékfestő | #Kultúra |