Szarka Zsófi Konyhája

Csokoládés-mogyorós babka

Fotó: Szarka Zsófia
Szarka Zsófia
2020.10.12. 14:18

Egyszerű, látványos és különleges kelt kalács a Közel-Keletről, ami meghódította a világot.

A szláv nyelvek többségében a „babka” nagymamát jelent becézgetve. Tudván, hogy a szlovákok és a csehek igazán sok mákos, túrós, lekváros és csokoládés kalácsot készítenek, azt gondolnánk, arrafelé honos, de valójában semmi köze a szlávokhoz, hiszen ez a kalács Izraelből származik. Különös, így első ránézésre és kóstolásra is, mert hasonlít a mi csavart kelt tésztáink ízére, például a kakaós csigára, ám ezt az édességet mégis inkább a fűszerek tették izgalmassá. Az arabok imádják az édességeiket nagyon édesre, és nagyon ízesre, azaz fűszeresre készíteni. Rengeteg mézet és mogyorót használnak emellett, amit pirítanak, hogy még intenzívebb legyen az íze.

A babka egy könnyed kalácstésztával, egy új fonási technikával és sok lehetőséggel született finomság. Mindent belerejthetünk, amit otthon találunk, ezért rengeteg variációja van. Fahéjas-almás, mazsolás-túrós, narancsos-mandulás, mákos-aszalt szilvás. Én most sűrű csokoládéval, aszalt áfonyával és pirított törökmogyoróval töltöttem. Teljes kiőrlésű lisztet és nádcukrot használtam, hogy tápláló legyen minden reggel.

Bevásárlólista (1 kenyérsütő formához):

  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 150 g finom búzaliszt
  • fél cs. szárított élesztő
  • 150 ml tej
  • 2 kk. nádcukor
  • 1 csipet só
  • 50 ml víz
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 150 ml olaj

Töltelék:

  • 150 g Holland kakaópor
  • 100 g nádcukor
  • 1 ek. méz
  • 100 g aszalt áfonya
  • 50 g tört törökmogyoró
  • 50 g vaj
  • 50 ml habtejszín
  • nagy csipet só
  • 2 ek. presszókávé (elhagyható)

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverem a cukorral és a langyos tejjel, és 10 perc alatt felfuttatom. Hozzáadom a liszteket, a vizet, a tojásokat és könnyed tésztát gyúrok belőle 10 perc dagasztással. Ehhez adom az olajat, amit apránként a tésztába dolgozok. Kiolajozott tálba téve, 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajjal vagy margarinnal kikeverem a kakaóport, a cukrot, a tejszínt és a kávét, áfonyát, arra vigyázok, hogy ne legyen folyékony. A kelt tésztát téglalap alakúra nyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem kalácsnak. Ezután egy éles késsel a rudat hosszában kettévágom és a két részt egyszerűen összefonom. Arra kell ügyelni, hogy a töltelékes rész mindig felfelé nézzen. Átteszem egy sütőpapírral bélelt kenyérformába vagy csak egyszerűen a tepsire, megszórom a tetejét a tört mogyoróval és 170 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöm. Langyosan már szeletelhető.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |