Csodapiknik Csanakon

P. Csapucha Adrienn Illusztráció: Pixabay
2024.06.25. 14:14

A hulladékcsökkentés témájával startol június 26-án az Ökopiknik Ménfőcsanakon, a város és a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület közös szervezésében. Kéthetente szerdánként várják az érdeklődőket a Bezerédj-kastélyba, ahol közösen beszélgethetnek a résztvevők a témafelelős szakemberekkel a természetünkről, környezetünk védelméről, a fenntarthatóságról. A könnyen megvalósítható ötletek, ismeretek birtokában pedig gyermekeinket is ösztönözhetjük a környezettudatos kihívások elsajátítására.

Nem újkeletű a város együttműködése a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesülettel, néhány évvel ezelőtt indult például a Zöld Ménfőcsanak program, de számos rendezvényt és egyéb kezdeményezést valósítottak meg a közös projektek keretében az ötletgazdák. Így volt már madáreleség osztás de pályázati felhívásra újrahasznosított anyagokból madáretetők is készültek a városrészben.

„Igyekeztünk eddig is minden generációt megszólítani, most pedig egy régi közös álmunk valósul meg azáltal, hogy egy rendszeresen találkozó kis közösséget hívunk életre. Természetesen zöld témákkal fogunk foglalkozni és nem csak elméleti szinten, hiszen a találkozóinknak lesz egy kis gyakorlati része is. Az Ökopiknik helyszíne a nyári időszakban a Bezerédj-kastély parkja lesz, minden alkalommal más-más téma kerül a fókuszba, egy-egy szakember tolmácsolásában. Míg a szülők figyelnek, addig a gyerekek kézműveskedhetnek” – árulta el a Győr+ Médiának dr. Laczkovits-Takács Tímea. Az alpolgármester, egyúttal a városrész önkormányzati képviselője, édesanyaként is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre, náluk a hétköznapokban is kiemelt szerepet kap a természet és annak védelme, a vegyszermentes háztartás megteremtése. „Szódabikarbóna, ecet, citromsav – nálunk ezek a fő tisztítószerek az otthonunkban, de a mosószereknél és kozmetikumoknál is figyelünk a természetességre, csak mindenmentes termékeket igyekszek beszerezni. Ugyanakkor a szelektív hulladékgyűjtést is bevezettük, azt gondolom a gyerekek nagyon fogékonyak mindenre, és ha jó példát mutatunk, akkor azt nagyon hamar elsajátítják és viszik tovább. Kiskertet is gondozunk, amit tudunk, azt otthon megtermeljük” – tette hozzá a városvezető.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea örömmel támogatja az egyesület munkáját, csakúgy ahogy a város, így már civil pályázaton is nyert a környezettudatos csapat. „A mostani rendezvénnyel a célunk az, hogy egy zöld közösséget alkossunk, olyan résztvevőkkel, akik szívesen tesznek a környezetükért. Szeretnénk összefogni akár azért, hogy esőkerteket hozzunk létre, hogy védjük a gyurgyalagokat és a fecskéket, hogy jó irányba változtassuk meg az életünket. Az induló sorozatban mindennapi témákat vetünk majd fel, ezáltal kívánjuk megszólítani a nagyközönséget. Sok érdeklődőre számítunk, szeretettel várunk mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt” – ismertette portálunkkal Koncz Nóra, az egyesület elnöke.

Az Ökopiknik június 26-án, július 10-én, július 24-én, augusztus 7-én, augusztus 21-én 17 órai kezdettel nyitja meg kapuit, a részvétel ingyenes, de a szervezők örömmel várják a finom falatokat a pikniktakarókra. A találkozókon szó esik a hulladékcsökkentés mellett a helyi termékekről, a mindennapi mérgekről, az éltető vízről, de a többi között a Z generáció jövőképéről is. További részletek ide kattintva olvashatók.