Hirdetés

Csodáljuk őt és hálásak vagyunk neki

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.07.11. 21:05

Erdőrészletek, fák, sétányok, szemet gyönyörködtető festményeken elevenedik meg egy-egy kirándulás emlékképe Csontos Klára alkotásain. A csodálata, az elhivatottsága egész életében megvolt a hölgynek, de csak nyugdíjas korában tért vissza gyermekkori hobbijához, a festészethez.

Hirdetés

Már kisgyermekként imádott festeni, és volt is kitől örökölni tehetségét, hiszen nagynénje festőnő volt, aki néha megengedte neki, hogy egy kis eget fessen, vagy csontenyvvel lealapozza a vásznakat. A gyermekkori álmot felváltotta a számok világa, közgazdaságiban érettségizett, majd elvégezte a számviteli főiskolát, 38 éven át a Vagongyár Pénzügyi Főosztályán dolgozott. Családot alapított, munkája, elfoglaltsága mellett nem maradt ideje hobbijára. Aztán 15 évvel ezelőtt nyugdíjba ment, persze egy napig sem volt nyugdíjas, azóta is egy német cégnél dolgozik főállásban, de úgy döntött, szabadidejében újra ecsetet ragad.

Barátnője invitálásra került a Rába Paál László-képzőművészkörbe, amelyet 1949-ben Tóvári-Tóth István Munkácsy- és SZOT-díjas festőművész alapított „Szabad Iskola”néven. A szakmai munkát ismert festőművészek irányították, mint például id. Barabás László, Szalkai Károly, Barna Borbála, legutóbb pedig Tanai-Guzorán Anna művésztanár. Ma Klára a kör vezetője, és ügyeinek intézője, aki az elmúlt 15 évben egyetlen alkalmat sem hagyott ki a foglalkozások közül. 2008-tól rendszeresen szervez kiállításokat, kurzusokat, festőakadémiákat. A harmincfős tagság nagyrészt nyugdíjasokból áll, de fiatalok is csatlakoznak hozzájuk, manapság ugyanis divat lett festeni. Mindenki azt készít, amit szeretne, elsősorban tájképeket, csendéleteket alkotnak akrillal. A pandémia alatt Simon Veronika festőművész online tartott kurzusain vehettek részt a tagok, így nem maradtak le semmiről, megtanulhatták a legújabb technikákat.

Hirdetés

„Én elsősorban erdőrészleteket szeretek festeni, ez a téma áll hozzám a legközelebb, ugyanis sokat kirándulok, tagja vagyok egy turistatársaságnak is, és a házikóm is erdőszélen áll, a természetben érzem jól magam” – árulta el az alkotó.

Klára mindig vidám, mosolygós hölgy, mindenkihez van egy-egy kedves szava, a pandémia alatt is ő tartotta nyugdíjas társaiban és az alkotó közösség tagjaiban a lelket, az interneten keresztül. Ő ugyanis nem csak a festőkör, hanem a több mint félszáz tagot számláló Rába Nyugdíjas Klub vezetője is, valamint az 1930-ban alapított Ady Endre Közművelődési Közhasznú Egyesület titkára. A nyugdíjasoknak kirándulásokat szervez, a napokban a fertődi rózsakertben jártak, a nyár folyamán még Dunaszegre és a Bakonyba mennek. Rendszeresen találkoznak, irodalmi esteket tartanak, megünneplik a születésnapokat, a névnapokat, beszélgetnek, megosztják egymással gondolataikat, bajaikat, senkit nem hagynak magára.

„Klári szabadidejének nagy részét az egyesületre és a körökre áldozza, ilyen önzetlen emberből ma nagyon kevés van. Mások jólétéért dolgozik, teljesen ingyen, szervezkedik, összefogja az embereket, törődik velük, olyan környezetet teremt, ahol jól érzik magukat, ahol kiélhetik a hobbijukat, amit egész életükben szerettek volna. Csodáljuk őt és hálásak vagyunk neki” – fogalmazott Csontos Klárával kapcsolatban Böjtös Sándor, az Ady Endre Közművelődési Közhasznú Egyesület elnöke.

likeold
a fb oldalunkat