Győr+ Konyha

Burek túróval töltve

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.07.23. 10:45

Imádjuk a réteseket, a töltött húsos vagy túrós finomságokat minden formában. Ez az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb eljárása, a török ihletésű rétes.

Nem is nagyon találok olyan nemzetet, aki ne töltené és sütné a tésztákat. Érdekes, de valahogy mindig ezek a kedvencek a helyiek és a turisták számára is. Nem véletlenül, mivel tökéletes párosítás a ropogós tészta és krémes töltelék, legyen az darált húsból vagy túróból. A törökök a burekhez saját tésztát gyúrnak és nyújtanak, ahogy jó esetben, mi is a réteseinkhez. Most azonban egyszerűbb verzió hoztam a háziasszonyoknak, hiszen gyarapodnak a konyhában a feladatok. A befőzés kellős közepén tartunk, és ezeken a napokon egy burek és egy leves a legjobb gyors ebédek egyik lehet.

Bevásárlólista:

  • 2 cs. hűtött leveles tészta
  • 500 g túró
  • 150 ml tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem vagy snidling
  • 2 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 1 db tojás+1 a lekenéshez
  • Tetejére: magvak

Elkészítés:

A túrós tölteléket elkészítem, összekeverem a tejföllel, tojással, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, aprított zölddel. A leveles tésztát kitekerem vagy kinyújtom vékony téglalapra és egy sor túrós tölteléket teszek a szélére. Ezt fölhajtom, hogy egy kukac legyen belőle, vagy nevezhetjük töltött rúdnak is, a széleit lenyomogatom és levágom egy éles késsel. Szépen beleegyengetem egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Addig rakom csiga alakzatba, amíg meg nem telik a formám. Esetleg, ha megmarad, külön megsütöm majd. Tojással lekenem a tetejét alaposan és vastagon. Előmelegített, 190 fokos sütőben 50 percig sütöm.

Szeletelem és tálalom egy könnyed levessel.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |