Hirdetés
Pannonhalmán több ezren látták az óriás ereklyét

Búcsúzott a Szent Korona

Földvári Gabriella
2022.01.28. 18:34

A Szent Korona öt méter magas másolata, a mini-múzeumként is működő installáció, az ereklye történetét feldolgozó kiállítás több, mint három héten át volt látható Pannonhalmán. Pénteken ünnepélyes keretek között búcsúztatták el.

Hirdetés

A Szent Korona a magyar államiság egyik legfontosabb jelképe, amely végigkísérte Magyarország történelmét. Az ereklye közel 33 évnyi távollét után 1978. január 5-én tért vissza Magyarországra az Amerikai Egyesült Államokból, Jimmy Carter elnöksége alatt. A 44 éves évforduló alkalmából Pannonhalma főterén állították fel azt az 5 méter magas és 5 méter átmérőjű, polikarbonátból készült installációt, amely a Szent Koronát ábrázolja és bemutatja azt. A kiállítás megálmodója, és elkészítője a székelyudvarhelyi Elekes Gyula képzőművész volt. Magyarországon először Baján állították fel, azóta több városban is látható volt. Pannonhalmán a helyi Rotary Club jóvoltából tekinthették meg az érdeklődők.

Vajda Péter, a klub vezetőségi tagja portálunknak elmondta: ”A Rotary jelmondatában benne van, – hazaszeretet, barátság és jó szándék, – ez inspirált bennünket, valamint az, hogy székelyudvarhelyi barátaink készítették az alkotást, amely bejárja az anyaországot. Számomra egy álom vált valóra azzal, hogy hazánk nemzeti jelképe Pannonhalmára került, ahol óriási érdeklődés mellett gyermekeket, felnőtteket tanított meg arra, hogy megismerjék jelentőségét.”

Hirdetés

Vass Gábor polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az esemény felülmúlta a várakozásaikat, hiszen az elmúlt hetek arról szóltak, hogy fialok, idősebbek, családok, nyugdíjas csoportok, iskolás osztályok keresték fel a főtéren álló Szent Koronát és ismerték meg annak történelmi jelentőségét.

Az óriás maketten látható volt a Szent Korona története időrendi sorrendben, az érdeklődők megismerhették a művészettörténeti jelentőségét, továbbá azt, hogy a koronán látható képek kiket ábrázolnak.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes, a Rábca Néptáncegyüttes, Baranyai Alfréd, Vajda Péterné és Vajda Bendegúz. A Szent Korona tanról pedig Turbók Arnold Bertalan, a pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola igazgatója tartott előadást a jelenlévőknek.

Az installáció Pannonhalmáról Sopronba vándorol tovább.   

TV-s szerkesztő: Földvári Gabriella, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Pannonhalma | #Szentkorona |
likeold
a fb oldalunkat