A bérleti költség a negyede annak, amit korábban az albérletért fizettek

Bővült az igényelhető önkormányzati bérlakások száma a városban

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.02.25. 10:01

Mester Nikolett és párja a napokban vehette át a Kodály Zoltán utcában lévő 55 négyzetméteres önkormányzati bérlakásuk kulcsát. A fiatalok néhány éve már pályáznak a kiírt lakásokra, ezúttal sikeresen.

Győrben több ezer olyan lakást tart fenn a Győr-Szol Zrt., amelyben szociálisan rászorulók élnek. A támogatási formák széles körűek, és több típusuk van, az igényelhető lakások számát pedig folyamatosan bővíti a szolgáltató cég. Győrben széles körű a szociális támogatások hálózata, amely terjedhet az étkezési támogatástól az egyszeri pénzügyi segítségen át a szociális alapon pályázható lakásokig. Az elmúlt években 425 lakásba költözhettek be Győrben az igénylők. A lakások egy részének a Győr-Szol Zrt. a tulajdonosa, a bérleti díjat is a cég felé fizetik a lakosok. A bérleti díjra szintén lehet igényelni támogatást, ezt az önkormányzat azonban közvetlenül a lakbér díjában érvényesíti.

Mester Nikolették korábban évente 5-6 lakásra pályáztak, de vagy nem volt elég bérlemény, vagy nem voltak jogosultak a kiírt ingatlanra. Ezúttal az elbírálásnál többek között figyelembe vették, hogy régóta az igénylők között vannak, győri lakcímmel, állandó jövedelemmel rendelkeznek és vállalják a bérlemény felújítását. Ez utóbbi mértékét a Győr-Szol Zrt. a szakemberei által végzett előzetes felmérés alapján határozta meg.

Ezt az ötödik emeleti, kétszobás panellakást a korábbi bérlő lelakta, ezért szinte az egész otthont fel kell újítani. „Teljesen ki kell cserélni a fürdőt – ahol az egyik fal is ázik –, a vécét, a konyhát, fel kell újítani a szobákat, új bejárati ajtót kell beszerelni, és valószínűleg még az ablakok cseréjére is szükség lesz” – sorolja Nikolett a rájuk váró feladatokat. A párnak kilenc hónapja van a munkálatokra, ezt követően az önkormányzat ellenőrzi, hogy mindent teljesítettek-e, ami az előszerződésben szerepel. Amennyiben igen, ötéves szerződést köt velük a Győr-Szol Zrt., amely a későbbiekben meghosszabbítható.

A fiatalok, miután elköltöztek a szülőktől, albérletbe mentek, biztos jövedelemmel rendelkeznek, Nikolett a vendéglátásban, párja szállítmányozási területen dolgozik.

Örülünk nagyon, könnyebb lesz így. Igaz, a bérleti díjat és a rezsit a kulcsátvételtől fizetnünk kell, de ez a költség a negyede annak, amit piaci alapon fizetünk a bérbeadónak. Az önkormányzat pedig nem adja el a fejünk felől az ingatlant, nem költözik be, mint ahogy azt a bérbeadó megteheti, tehát így biztonságban tudhatjuk magunkat. A fiataloknak nagyon nehéz a lakáshoz jutás, a lakhatás megoldása, ezért is tartjuk nagyon jónak, hogy a győri önkormányzat ezzel is támogatja a győrieket, a fiatalokat, hogy ilyen lehetőséget biztosít” – hangsúlyozta az önkormányzati lakás újdonsült bérlője.

Nagy Dávid, a Győr-Szol Zrt. vagyonkezelési üzletágának vezetője a Győr+ Médiának elmondta: a napokban újabb 15 lakással bővült a felújításos pályázattal elérhető ingatlanok száma. Ebben az esetben a beköltözők vállalnak egy felújítási összeget, amelyből rendbe teszik a bérleményt – így tesznek Nikolették is. „A Győr-Szolnak 3.600 olyan bérlője van, akiknek a győri önkormányzat segített a lakhatásuk megoldásában” árulta el a szakember, hozzátéve azt is, hogy az elérhető lakások számát folyamatosan bővítik, az önkormányzat pedig folyamatosan írja ki a felújításos pályázatokat. A bérleti szerződés határozott idejű, és ha nem történik szerződésszegés, akkor az önkormányzat meghosszabbítja azokat.