Hirdetés
Az első afrikai elefánt Győrben!

Bou-Bou már úton van!

Fotó: Xantus János Állatkert
Xantus János Állatkert
2021.06.04. 08:54

A győri állatkert története hatalmas mérföldkőhöz érkezett. A park gyűjteményéből eddig hiányzó fajok között szerepelt az elefánt, ez a kijelentés rövidesen múlt időbe kerül, hiszen Bou-Bou, az első afrikai elefánt, aki a győri állatkert lakója lesz, már úton van Magyarországra. Megalakulása óta a legnagyobb szabású és költségvetésű fejlesztési lehetőségét kapta az állatkert a Modern Városok Program keretében felépülő elefántbemutatóban. A ház és a kifutó elkészült, a lakók pedig rövidesen beköltöznek.

Hirdetés

Elsőként Bou-Bou, a 15 éves afrikai elefántbika a La Fléche-i francia állatkertből érkezik. A hazai állatkerti szakma felkészült arra, hogy a föld legnagyobb szárazföldi emlősét Európát átszelve több ezer kilométeren keresztül Magyarországra szállítsa. A szállítás előkészítése több hónapos munka, melynek tervezése, előkészítése és lebonyolítása öt magyarországi állatkert közreműködésével zajlott. A szállítás előtt győri kollégák kiutaznak Franciaországba, hogy megismerkedjenek Bou-Bou-val, az érkező elefánttal és az ő gondozási sajátosságaival. A túlméretes szállítmányok szállítására alkalmas kamionon speciális szállítókonténer kialakítása szükséges, melyben az elefánt utazik, illetve további két konténert helyeznek el, melyben bőséges takarmány, víz és egyéb felszerelés található a többnapos útra.

A győri állatkert kollégái a Nyíregyházi Állatpark és a Szegedi Vadaspark szakembereitől szereztek előzetes tapasztalatokat az elefántok gondozásától. Az állat ládázását és szállítását egy állatorvoscsapat irányítja és felügyeli: a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa, a győri állatkert igazgatója és állatorvosa, továbbá a nagy testű állatok szállításában sok éves tapasztalattal rendelkező Veszprémi Állatkert igazgatója. A közel kétezer kilométeres úton bizonyos időközönként pihenőt kell tartani, ilyenkor ellenőrzik az állatot, megitatják és megetetik.

Hirdetés

Bou-Bou a mai napon megérkezett a győri állatkertbe. Az állatkertben egyelőre ő még nem látogatható.  Egy hosszabb beszoktatási folyamat következik,  melyben Bou-bounak lesz ideje, megismerkedni új házával kifutójával és gondozóival. Ezután egy hosszabb beszoktatási folyamat következik, melyben Bou-bou-nak lesz ideje megismerkedni új házával, kifutójával és gondozóival.

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat