Borversenyt rendeztek Ménfőcsanakon

Szerző és fotó: Németh Boglárka
2023.03.17. 18:56

34. alkalommal rendezte meg hagyományos borversenyét Ménfőcsanakon a kertbarát kör, melyre tagok és környékbeli termelők nevezhettek boraikkal. Az eseményt a Bezerédj-kastély nagypincéjében tartották, ahol már az új elnök, Finta Csaba köszöntötte az egybegyűlteket.

“Mindig március körül tartjuk ezt az eseményt, ilyenkor már ugyanis az új borokkal lehet nevezni. Negyvenhét borminta gyűlt össze, ezek nagyjából kétharmada fehér, a többi pedig vörösbor. Szélsőséges volt az elmúlt év az időjárás szempontjából, a borászoknak sem volt könnyű dolguk, de vannak olyan termőhelyek, ahol a borászok nagyon jó minőségű borokat tudtak készíteni.”- számolt be a Győr+ Médiának az elnök, aki arról is beszélt, hogy Tar István szakmailag is értékelte a nedűket. 

A rendezvényt Dr. Laczkovits-Takács Tímea, képviselő is támogatta.  “Nagyon örülök annak, hogy a városrészben sok aktív közösség van, hiszen ők színesítik a mindennapokat és programokat szerveznek. Az egyik ilyen a közösség a Ménfőcsanaki Kertbarát Kör, akik már több mint 30 éve aktív szereplői a körzetnek, a borverseny pedig minden évben kiemelt rendezvény a városrész lakói számára is. Nagyon fontos, hogy ápoljuk a hagyományokat és az is fontos, hogy én személyesen is segítsem a közösségek működését és ezt kiemelt feladatnak tartom, bármilyen kéréssel megkeresnek, azt én támogatom. Ez egy jó irány, amit az elmúlt években elkezdtem és bizalommal keresnek meg a városrészben élők.” – fejtette ki a képviselő, aki komoly anyagi hozzájárulással támogatta az eseményt. 

Szabó Jenő önkormányzati képviselő szintén segítette a borversenyt. A képviselő már negyed évszázada részese a kertbarát kör életének, így örömmel vett részt az eseményen. 

“25. éve nevezek a borversenyre, azóta részt is veszek az eseményeken és azóta vagyok képviselő is. Általában jól szerepelnek a boraim, nyilván az első években a kritikát el kellett fogadni, de aztán odafigyeltem a problémákra, fejlődtem, most már eljutottam arra a szintre, hogy aranyérmes szokott lenni a borom. Jó és összetartó itt a közösség, a borászok-szőlészek egész évben dolgoznak, ilyenkor érik el csúcspontjukat a borok, így most lehet ezeket értékelni, most mindenki ki tud kapcsolódni.” – hangsúlyozta Szabó Jenő. 

A borversenyen a köszöntőket követően Kulcsár Béla, harmonikaművész szórakoztatta a közönséget, akiknek a dalkéréseit is teljesítette. Az igazságügyi szakértő és műgyűjtő szerves része a városrész életének és már ötödik alkalommal vállalta, hogy hangszerével fokozza a jókedvet.  A műsort követően a szakmai értékelés és a díjak átadása következett. A legfőbb elismerést Lampert Ernő Zöld veltelinije kapta. Fehér bor kategóriában 16 bronz, 8 ezüst és 8 arany minősítés talált gazdára, míg a vörösborok között 6 bronz, 6 ezüst és 3 arany. Az est sült csülökkel, finom borok kóstolásával és cigányzenével zárult.  

Finta Csaba az esemény kapcsán azt is elmondta: a fiatalítás reményében vette át a kertbarát kör vezetését Pintér Andrástól és azon dolgoznak a jövőben, hogy minél többen csatlakozzanak majd hozzájuk. 

Kapcsolódó témák: #borverseny | #Ménfőcsanak |