Borkaiék-szexbotránya: ítélet a zsarolók ügyében

Győr+ Fotó: Győr+ Média
2024.06.03. 12:32

Az adriai szexbotrányba belebukott korábbi győri polgármestertől és baráti társaságától 12 millió forintot kértek a zsarolók, hogy ne hozzák nyilvánosságra a hajón készült kompromittáló felvételeket. Az ügyben ma született meg az elsőfokú ítélet Győrben.

Mint emlékezetes, a Borkai Zsoltról és baráti társaságáról készült, nagy botrányt okozó fotók és szexvideók az Ördög Ügyvédje Blogon jelentek meg. Ma azonban azoknak a tárgyalását tartották Győrben, akik már a felvételek nyilvánosságra kerülése előtt megzsarolták a jachtos túra résztvevőit: 12 millió forintot kértek, hogy ne tegyék közzé a felvett anyagot. Az adriai szexparti résztvevői a fenyegetés hatására végül 10 millió forintot adtak össze, amelyet át is vett egy közvetítő.

A büntetőügyben a Fővárosi Főügyészség 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot még 2022-ben. Mivel a felvételeket készítő nő már a korábbi előkészítő ülésen elfogadta az ügyészség pénzbüntetésre vonatkozó indítványát, ma öten álltak bíróság elé. Többek között az a házaspár, amelynek tagjai százezer forintot kínáltak a felvételek elkészítéséért.

Az eljárás és a tárgyalás nagy része – személyiségi jogok miatt – zárt ajtók mögött zajlott a Győri Járásbíróságon, az elsőfokú ítélet rendelkező részét hétfőn délelőtt azonban nyilvánosan hirdették ki, amelyet a vádlottak csendben hallgattak végig:

Ezek alapján első fokon, nem jogerősen F. G. elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett zsarolás bűntette és 9 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésként 2 év tíz hónap letöltendő börtönre, 1,4 millió forint pénzbüntetésre és 7,5 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság.

F. K. másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett zsarolás bűntettében, és szintén 9 rendbeli személyes adattal való visszaélés vétségében mondták ki bűnösnek első fokon, ezért őt a Győri Járásbíróság 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, 4 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett 900 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá.

J. Z. negyedrendű vádlottat zsarolás bűntettében és szintén személyes, valamint különleges személyes adatokkal visszaélés vétségében mondták ki bűnösnek, amiért 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre, 1,6 millió forint pénzbüntetésre és 2,5 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték első fokon.

Sz. E ötödrendű vádlottat a bíróság bűnsegédként elkövetett zsarolásért 1 év 10 hónap szabadságvesztésre, P. J. hatodrendű vádlottat 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte személyes adattal való visszaélés vétsége miatt, ugyanakkor a hatodrendű vádlottat a zsarolási kísérlet vádja alól felmentette.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, a védők pedig felmentésért fellebbeztek, így az nem jogerős. Az eljárás másodfokon folytatódik.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #bíróság | #borkai zsolt | #ítélet | #zsarolás |