Borban főtt karaj

Szarka Zsófi Konyhája
2019.11.21. 06:14

Sokan félve használjuk még a bort a főzésnél, pedig az egyik legegyszerűbb és legjobb fűszere húsnak, zöldségnek egyaránt.

Egy üveg a hűtőben mindig áll és vár itthon, hiszen nem csak egy fárasztó nap után esik jól egy fél pohárral, de pont ennyi kell egy raguhoz is, ha éppen effélét főzök. Mivel rendszerint csak egy kevés kell, ezért tartom a hűtőben, ledugózva, így 1,5 hétig az oxidálódásától sem kell tartanom. Van olyan sztereotípia is, hogy kemény marad tőle a hús, nem fő meg a zöldség vagy a süteményekben használva, kellemetlen ízeket hagy maga után. Kijelenthetem, hogy egyik sem igaz, ha helyesen használjuk. A süteménybe mértékkel kell tenni, a serpenyőbe pedig hagyni kell kiforrni belőle az alkoholt és bátran főzhetjük a húst benne akár órákon keresztül is. A sok-sok régi receptet böngészve majdhogynem egyik esetben sem maradt el a bor, és ha más nem is volt otthon, só, bors és bor, abból is az utóbbival isteni fogások készültek. Ehhez azonban jó minőség nedűre van szükség, ami tartalmaz valódi ásványokat, gyümölcsöt, ezáltal ízeket. Én most a fehér borról meséltem és ehhez a recepthez ezt is használtam!

Tipp: A bor hozzáadásával több só is kerül az ételbe, azaz ízesíti, ezért óvatosabban bánjuk előtte a fűszerezéssel!

  • Bevásárló lista:
    • 500 g sovány karaj
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 ek paradicsompüré
    • 100 ml száraz fehérbor
    • 1 csomag vegyes zöldségkeverék (fagyasztott vagy friss)
    • 1 kk cukor
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 ek vaj

Elkészítés:

A húsokat csíkokra vágom, majd 1 kk sóval besózom, állni hagyom 10 percen keresztül. Vastag aljú fazékban vagy serpenyőben a vajat megolvasztom, rádobom a húscsíkokat és magas lángon lepirítom 3-4 perc alatt. Kiszedem egy külön tálra és a vajas-törkölyös serpenyőbe beleteszem a kockázott hagymát, a kiskanál cukrot, 1 percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Fedő nélkül, hagyom, hogy 2 perc alatt elforrjon, majd visszateszem bele a pirított húst és hozzáadom a zúzott fokhagymát és a zöldségkeveréket. Még 1 dl vízzel felöntöm, borsozom és lefedve 35 percig főzöm. Amikor puha a hús, hozzáadom a paradicsompürét, felforralom és tálalom. Steak burgonyával vagy salátára, friss citrommal tálalva tökéletes!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |