Hirdetés
Szüreti Napok Győrújbaráton

Bor, gasztronómia, zene mindenkinek

Fotó: Hajnik Zoltán
Győr+
2020.09.16. 09:40

Hétvégén rendezték Győrújbaráton az első Szüreti Napok eseményét, ahol a Pannonhalmi borvidék nyolc borászata képviseltette magát. A pénteken és szombaton kilátogató mintegy ezer vendég kézműves sajtokat és söröket is kóstolhatott, de sült ételekben és édességekben sem volt hiány. A gasztronómia utazás és hangulatos borozás mellett a színpadi fellépők is sokakat vonzottak.

Hirdetés

A Pannonhalmi Szent Márton Borrend részvételével zajló hivatalos megnyitón Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza, a pannonhalmi hegyközség elnöke, 2020 VinAgora Champion-díjas borásza örömmel köszöntötte az eseményt, hiszen az idei évben a programok lemondásával a borászoknak is jóval kevesebb lehetőségük volt találkozniuk közönségükkel.

Bella Péter a Győrújbarát-Ménfőcsanak-Nyúli Református Missziói Gyülekezet lelkésze pedig a bor és a minőségi borfogyasztás közösségformáló szerepét emelte ki köszöntőjében.

Hirdetés

Kóbor Attila polgármester a szervező Győrújbarát Község Önkormányzata részéről házigazdaként nyitotta meg a kétnapos programot.

A koncertek sorát a fiatal jazz generáció képviseletében Sebestyén Patrik Quartet együttesével kezdte meg. A 2019-ben az év fiatal jazz zenésze mellett Stummer Márton győri születésű gitárművész, valamint Jónás Géza nagybőgős és Jónás Philip dobos lépett színpadra.

A kínált borok sokszínűségéhez hasonlóan a napi programokat is a változatosság jellemezte.

Az első este fő előadója a Dal 2019-es versenyének elődöntőse, sok rádiós sláger írója a Konyha Együttes volt. A közönség együtt énekelte a – „Százszor visszajátszott”, „Földrevaló” vagy éppen a „Mindig idebent” dalszövegeit Szepesi Mátyásékkal. Badics Márk dobos és Haller Dániel basszusgitáros is várták már a helyi közönségtalálkozást, a korábban elmaradt 5. Baráti Bográcsos Banzáj fellépői most végre zenélhettek a győrújbaráti közönségnek. A nyitónapot elektronikus és világzenei kínálattal Dj Flash zárta.

Szombaton borász seregszemle címmel a borvidéken jelenleg is zajló szüret állásáról és a várható termésről hallgathattak meg beszélgetést a korán érkező vendégek.

Várhatóan a minőségre és a mennyiségre sem lesz panasz idén, a borkedvelő közönségnek pedig már csak pár hónapot kell várni az új, üde és gyümölcsös jegyeket viselő borok megjelenéséig.

A színpadi koncertek sorát Flamisch Péter kezdte, aki instrumentális gitárjátékával vitorlás hajón tett utazásainak élményeit osztotta meg, tengeren vagy éppen egzotikus kikötői környezetben szerzett dalaival. A régi szüreti búcsút modern körülmények között felidéző rendezvényen a hagyományokat őrző népi művészet is képviseltette magát.

A Baráti Dalkör és Citeraegyüttes bordalai után a Csobolyó Néptánc Együttes is fellépett az első Szüreti Napokon. A családdal és gyermekekkel érkező vendégek sem maradtak program nélkül, hiszen a kosaras körhinta és ugrálóvár mellett a Belvárosi Betyárok (Váray László, Valastyán Tamás és Alasztics Balázs) gyermekkoncertje vidám perceket szerzett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A program második napjának fő fellépője a hazai jazzélet kiváló művészeiből álló Berdisz Művek különleges formációja volt. A populáris jazz stílust képviselő session zenészek a győrújbaráti rendezvényre standard zenéket és latinos hatású műveket hoztak a közönség nagy örömére. Berdisz Tamás (dob), Pusztai Csaba (ütőhangszerek), Frey György (basszus), Juhász Attila „Jack” (zongora), mellett vendégként Elek István szaxofon művész lépett színpadra. A program zárásaként a közkedvelt győri Esti Egyenleg zenekar hívta táncba az első Szüreti Napok lelkes közönségét.

Forrás: Horváth Attila önkormányzati képviselő, művelődésszervező

likeold
a fb oldalunkat