Hirdetés
Virtuóz, vicces és fordulatos

Boogiefeszt nélkül nincs karácsony

NoKo Fotó/Tölgyesi Norbert
Havassy Anna Katalin
2019.12.17. 05:59

Ezért pedig köszönet illeti Dániel Balázst, aki 12 évvel ezelőtt megálmodta az első győri Boogiefesztet, ami azóta nemzetközi sztárparádévá nőtte ki magát. A mostani dupla előadás is egészen zseniális volt, virtuóz, vicces és fordulatos.

Hirdetés

Ahogy az már szokás, csütörtökön egy ingyenes örömzenéléssel indult a Boogiefeszt, majd pénteken és szombaton a Richter Teremben tartották meg a közel három és fél órás boogie-woogie ünnepet. A zsúfolásig megtelt nézőtéren már alig várták a kezdést, amelyet Dániel Balázs, azaz Mr. Firehand klasszikusra álmodott meg: J.S. Bach Toccata és Fúgáját adta elő, persze hogy boogie-woogiera átírva. Ezt követően beindult – ahogy ő fogalmazott – a „tucadik” győri Boogiefeszt.

A Dániel Balázs Trió mellett ismét Európa legjobb táncosai ropták a kettő-négyre. Eljött Nils Andrén és Bianca Locatelli svéd és olasz páros, akik az egyik legkeresettebb táncosok közé tartoznak, s ennek megfelelően a legjobbak közé is. Produkciójukkal elérték, hogy már a kezdés után kicsivel vastapsot kapjanak. Ahogy táncban Markus Kakuska és Jessica Kaiser osztrák páros is nagyon odatette magát, s megmutatták: milyen is az, ha a boogie tényleg benne van a lábban.

Hirdetés

Jean-Pierre Bertrand igazi mókamesterként szórakoztatta a közönséget, különleges zoknin-zongorázó dala őszinte nevetést és csodálatot váltott ki mindenkiből. Persze a hangszeres tudása is elképesztő, bőven megmutatta, miért is az egyik legjobb. A svájci Nico Brina sem akárki: ő tartja a Guinness rekordot, mint a leggyorsabb kezű boogie zongorista. A szemnek szinte lekövethetetlen tempóban varázsolja elő a hangokat a zongorából, ráadásul teszi ezt olyan szenvedéllyel, hogy szinte lángol a színpad. Sárga zakójában olyan Elvis Presley medley-t adott elő, amelynek dallamát szinte minden nációra átültetett: például „jöttek” a kínaiak, s az oroszok is. Utánozhatatlan, egyedi, írásban visszaadhatatlan világsztár figura…

Pleszkán Écskát régi barátság fűzi Mr. Firehand-hez, nem hiányozhatott hát most sem, ráadásul Ratkóczi Huba gitárossal kiegészülve egészen az 1920-as évekig kísérték vissza a közönséget. Sőt, egy Led Zeppelin dalt is előadtak Balázsékkal együtt.

Kiemelkedő pillanat volt a koncert során a Szellemirtók című film megidézése is, melyet az ötletgazdák nemcsak zenében, hanem látványban is becsempésztek a műsorba. A meglepetés tánckoreográfia kirobbanó sikert aratott, az ötletes jelmezek pedig mosolyt csaltak a nézők arcára.

Marót Viki, Novai Gábor és a Kultúrvokál – a fesztivál sztárvendége – tökéletesen illeszkedett az este tematikájába, Viki egy igazi rock and roll díva, Novai pedig élő legenda. A trióval közösen megszólaltatott összes dalukat vastapssal jutalmazta a közönség.

Dániel Balázs, Koch Barnabás és Zink Ferenc pedig életük egyik legjobb formájában játszottak: együtt, szólókban, mindenhogy zseniálisan muzsikáltak. A közönség pedig ahogy minden évben, most is álló vastapssal és ovációval viszonozta az ajándékba kapott boogie-woogiet, a táncokat, a poénokat és mindent, amit a 12. Boogiefeszt magában hordozott.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat