Klasszikus kihívások Kolumbiában

Bogotába indul a balett

P. Csapucha Adrienn Marcali Gábor
2023.02.06. 08:21

Világjáró hírében áll a Győri Balett, és erre 2023-ban is ráerősít az együttes. Az egyik legizgalmasabb helyszín, ahová az idei esztendőben meghívást kapott a társulat, az kétségkívül a kulturális tekintetben is rendkívül gazdag és sokszínű Kolumbia lesz. A dél-amerikai ország fővárosában három fantasztikus darabját mutatja be a csapat áprilisban.

Az, hogy egy társulat magas színvonalon végzi szakmai tevékenységét azt jól igazolja a fellépések száma, vagy éppen az, hogy milyen helyszíneken vendégszerepel az együttes. A Győri Balettnak nincs oka a panaszra, válságos időszakban is nélkülözhetetlenek városunk táncosai, köszönhetően annak a profizmusnak, amely az alapítás éve óta jellemzi őket. „Mi a győrieké vagyunk, de az elsődleges feladataink közé tartozik az is, amit 1979-ben alapítóink az égboltra rajzoltak, vagyis, hogy a magyar táncművészetet és Győr kultúráját folyamatosan artikuláljuk a világban” – kezdte beszélgetésünket Velekei László, akit telefonon értünk utol, hiszen éppen a Művészetek Palotájában lépett fel a társulat, de az igazgató két próba között örömmel nyilatkozott a Győr+ Médiának.

Minden évadban egymást érik a külföldi fellépések, és ez várhatóan 2023-ban sem lesz másként. Áprilisban például az egzotikus, kultúrájában is különleges Kolumbiába kapott meghívást a Győri Balett. „A Bogotai Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon egy három darabból álló esten mutatkozunk be. A fesztivál fő témája a francia zene, ezért a Lukács András koreografálta Ravel Boleróját láthatja majd a közönség Bogotában. Ezt az előadást egészítjük ki a Movements to Stravinsky című produkciónkkal, amelyet ugyancsak Lukács András álmodott színpadra, és készülőben van egy harmadik, G. Fauré mű, amit igazgatónk, Velekei László neve fémjelez majd – ezt már Keszeiné Tóth Bernadett, a társulat művészeti menedzsere árulta el lapunknak.

„Nálunk nincs különbség előadás és előadás között, Kolumbiába is ugyan azzal az alázattal és elszántsággal készülünk, mintha itthon lépnénk fel, hazai közönség előtt. Maga a program viszont kuriózum, hiszen élő zenekar, a kolumbiai filharmonikusok kísérik majd az estet. Még zajlanak a tárgyalások, de szeretnénk, ha itthon is megvalósulhatna ebben a formában ez a bemutató, reményeim szerint erre sem kell sokat várni– fogalmazott a direktor, aki beszélgetésünk zárásként titokzatosan csak annyit mondott, hogy lesz még egy kiemelt külföldi helyszín az évadban, amiről természetesen az elsők között fognak értesülni a Győr+ olvasói.

A Bolero 8 évvel ezelőtt készült, természetesen a Győr+ TV rögzítette a darab előkészületeit:

Kapcsolódó témák: #Bogotá | #Bolero | #előadás | #Győri Balett | #Kolumbia | #Kultúra |