Próbaüzemen a várost ivóvízzel ellátó szivattyú

Biztonságos ivóvízellátás

Szöveg és fotó: Pannon-Víz Zrt./Borsi Viktória
2023.02.19. 15:36

Tavaly egy energiahatékonysági pályázat keretében társaságunk szőgyei vízműtelepén egy új, nagy kapacitású hálózati szivattyút telepített. Ez a korszerű eszköz közel negyvenéves elődjét váltotta fel, amelyet a telep megépítését követően építettek be és lett Győr és agglomerációja vízellátásának egyik meghatározó alappillére.

A szigetközi kavicsterasz nyúlványán elhelyezkedő Szőgyei Vízműtelep 1980 májusától vált a környék ivóvízellátásának részévé. A telepre jelenleg 18 darab 50-70 méter mélységű parti szűrésű kútból érkezik a nyersvíz, amely vas- és mangántalanítást követően megtisztított ivóvízként a rendszeren keresztül jut el a felhasználókhoz.

Az új szivattyú-beruházás hozzájárul a működéshez szükséges energia megtakarításához, valamint nagymértékben növeli a vízműtelep üzembiztonságát. Ez a modern eszköz 1200 m3/h legnagyobb munkaponti teljesítménnyel üzemel, és a Mosoni-Duna alatt az NA600-as keleti főnyomó vezetéken keresztül nyomja a tiszta és egészséges ivóvizet az Erzsébet ligeti és marcalvárosi víztornyok közreműködésével a Győrben és térségében élő felhasználóink felé.

Felkészülve a nyári megnövekvő vízfelhasználásra, a szivattyút társaságunk szakemberei egy 24 órás üzempróbára állították üzembe. A próbaüzem sikeresen zárult, a telep továbbra is biztonsággal tudja előállítani az ivóvizet felhasználóink részére.