Széchenyi István Egyetem

Big Data kutatócsoport a győri egyetemen

Fotó: Széchenyi István Egyetem
Győr+
2021.05.07. 21:04

Nagyvállalatok gyártási folyamatainak optimalizálásában nyújt segítséget a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel (SZTAKI) való szoros együttműködésben megalakult Big Data Kutatócsoport. A mesterséges intelligencia eszközeit is alkalmazó módszerek használata áttételesen a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

„A manapság már általánosan használt big data kifejezés bő egy évtizede kezdett elterjedni. Akkoriban olyan számítási problémát értettek alatta, amelyeket a hagyományos adatbázis-kezelő szoftverekkel nem lehetett megoldani. Eleinte tipikusan az internetes webtartalom feldolgozása, kereshetővé tétele volt ilyen. A big data – amit én inkább adatvezérelt megközelítésnek hívnék – később megjelent más területeken, így az iparban is: lényege, hogy a keletkező összes szenzoradatot, mérést, folyamatleírást egyesítjük, és ezekből kiindulva vizsgáljuk meg magát a gyártási folyamatot” – fejtette ki dr. Benczúr András, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában működő Big Data Kutatócsoport vezetője, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium vezetője, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratórium kutatólabor-vezetője.

A kutató konkrét példával illusztrálta, hogy mire használható a technológia. „Az autók elektronikai alkatrészeit műanyagból öntik, hogy védjék őket a környezeti hatásoktól, azonban ennek viszonylag magas a selejtaránya. Az egyik lehetséges megoldás a gyártási folyamattal való kísérletezés, az egyes paraméterek változtatása, különböző anyagok kipróbálása, hogy kiderüljön, melyek a jó beállítások. A másik az említett adatvezérelt megközelítés: a gépek akár másodpercenként naplóznak minden egyes műanyagöntést, s az akár évekre visszanyúló teljes adatmennyisséget elemezzük a mesterséges intelligencia eszközeit is alkalmazva” – magyarázta a szakember. Az utóbbi megoldás előnye, hogy a jelenlegi és a múltbeli gyártási folyamatok is értékelhetők általa, emellett pedig nem igényel költséges próbagyártást. Ennek révén az energiafelhasználás is csökken, ami hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Dr. Benczúr András. Fotó: Széchenyi István Egyetem

Dr. Benczúr András hangsúlyozta, hogy a big data módszerek kifejezetten hasznosak lehetnek a járműiparban. További alkalmazási lehetőséget rejtenek az autonóm közlekedési fejlesztések, hiszen akár gépi látási problémák is megtámogathatók e technológiával. Kiemelten keresik azokat a nagy gyártókat, amelyeknél hatalmas perspektíva rejlik a gyártási folyamatok optimalizálásában. Ilyen témában jelenleg együttműködés előkészítése zajlik a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, a SZTAKI és a győri Audi Hungaria Zrt. között.

Kapcsolódó témák: #digitális | #informatika |