Biczó Zalán: Győri Mérnöki Lexikon

Földvári Gabriella
2023.10.13. 10:22

Közel 450 győri mérnökről emlékezik meg Biczó Zalán könyvtáros, helytörténész legújabb kiadványában, a Győri Mérnöki Lexikonban.

A szerző évekig gyűjtötte az anyagot a lexikonhoz. Korabeli győri napilapokra, címtárakra, életrajzi gyűjteményekre, a városi levéltárban megtalált győri, úgynevezett illetőségi törzslapokra is tudott támaszkodni, és az anyakönyvek is segítették a kutató munkát.

Azokat a személyeket gyűjtötte egy kötetbe Biczó Zalán, akik 1945 előtt kezdték mérnöki pályafutásukat Győrben. Műépítészek, a MÁV, a GYSEV, a Rábaszabályozó Társulat, a Földmérési Felügyelőség, a Szigetközi Ármentesítő Társulat, a Folyammérnöki Hivatal, a Városi Mérnöki Hivatal, a Kulturmérnöki Hivatal, az Államépítészeti Hivatal, az Erdőigazgatóság, valamint a gyári mérnökök, az építőmesterek is benne vannak az életrajzi lexikonban.

Érdemes megemlíteni, hogy mintegy húsz család is segítette az életrajzok elkészítését. A helytörténész eddigi könyvei között több életrajzi lexikont is írt: az orvosokról, a jogászokról, a középiskolai tanárok mellett a vagongyári mérnökökről is összegzést nyújtott a város története, az érdeklődők számára.

A lexikon novemberben jelenik meg és a Győri Könyvszalonon mutatják be.

Kapcsolódó témák: #helytörténész | #könyv | #kötet | #lexikon | #mérnök |