Hirdetés
Pöttyös Klub

Bejártuk az Aranyalma Mesekertet

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigethy Teodóra
2021.06.09. 20:54

Kincseket kerestünk, s találtunk a győrújfalui Sudár Birtokon kialakított mesevilágban.

Hirdetés

Az Aranyalma Mesekert egy tanösvényszerűen végigjárható élményprogram, amit meseterápiás szemlélettel alakítottak ki. A sétaút a fűszer- és gyógynövényeket termesztő biokertészet területén vezet körbe. A különböző állomásokon – amik közötti barangolást mesés térkép segíti – elsősorban helyi népmeséket, és azokhoz kapcsolódó játékos feladatokat rejtettek el. Az élőszavas mese összekapcsol, minőségi együtt töltött időt biztosít. Így nemcsak fizikailag járunk be egy meseösvényt, hanem belső utazásra is indulunk magunk és egymás megismerése felé. A mesék ráébresztenek, hogyan nézzünk szembe sárkányainkkal, felfedezhetjük általuk erősségeinket, a bennünk rejlő varázserőt, s segít megfogalmazni kívánságainkat is.

A birtokon lehetőség adódik a természettel való találkozásra is, meg lehet figyelni a helyi élővilágot: a termesztett növényeket, a természetes növénytakarót, az áthaladó patakot és az itt élő állatokat.

Hirdetés

Az Aranyalma Mesekertet Sudárné Boros Erzsébet, a birtok háziasszonya Mátai Enikő meseterapeutával közösen álmodta meg.

Mátai Enikő azt vallja, „a mesékben ott a szép és az igaz, a mese sokszor maga a valóság. Tisztán, egyszerűen és mégis tűpontosan adnak útmutatót az emberi lélekhez. A mesék varázserővel bírnak, ősi bölcsesség van elrejtve bennük, amely igazi iránytűként szolgálhatnak az élethez.”

Az Aranyalma Mesekert létrehozásában a noszvaji Meseút vezetője, Tátrai Vanda volt a helyiek szakmai segítsége. Az alapkoncepció a noszvajihoz hasonló, a program mégis egyedi, a helyi adottságokhoz, miliőhöz lett igazítva. A Sudár Birtok egy hagyományos értékrenden alapuló modern, családi gazdaság, ahol a több mint hathektáros területen a szántóföldi növénytermesztés mellett fűszer- és gyógynövényeket termesztenek.

Az állomásokat nagy gondossággal Mátai Enikő készítette. Ezek kézzel festett és berendezett házikók, aminek lakatját nyitva elénk tárul egy új világ.

A program előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Időpontot foglalni telefonon, vagy a birtok Facebook-oldalán lehet.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Pöttyös Klub |
likeold
a fb oldalunkat