Beethoven a válságkezelő

Győr+ Audi Hungaria Iskolaközpont
2022.11.18. 12:01

Dr. Erika Schuchardt professzor, író, egyetemi docens, kultúrtörténész a német Bundestag egykori tagja tartott előadást a napokban Ludwig van Beethoven életéről az Audi Hungaria Iskolapözpontban, az intézmény felső tagozatos diákjainak, tanáraiknak, és néhány szülőnek.

Erika Schuchardt előadása a „Kiutak a krízisből“ című könyvére alapult, amelyet öt nyelvre fordítottak, többek között magyarra is. Az írónő a mester rendkívüli válságkezelési képességét vázolta fel, összegezve a kutatói munkáját, amelyhez számtalan forrást, mint például Beethoven naplóit és leveleit is tanulmányozta. Az előadó megindítóan számolt be Beethoven válsághelyzetekkel teli életútjáról, amely a zseniális zenészt mély depresszióba vezette, amelyből munkadühével sikerült kiszabadulnia.
Életének ebben a szakaszában olyan csodálatos zeneműveket komponált, amelyeket a mai napig a zenetörténet legkiválóbb műalkotásaiként tartanak számon.

Az előadó arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy Beethovenre krízismenedzserként tekintsenek, hiszen üzenete a jelenben is példamutató lehet.

Az előadást igényes zenei program kísérte, az iskola diákjai, ének-zene tanáruk egy hegedűművésszel közösen a komponista néhány zeneművét adta elő.

A program végén Erika Schuchardt válaszolt a diákok kérdéseire, akiket meg is ajándékozott könyve egy-egy példányával, amelyet személyesen dedikált.

Végezetül megkérte a jelenlévőket, hogy támogassák a Gloria victis-projektet, melynek célja, hogy Berlinben is létrehozzanak egy emlékhelyet a kommunizmus, több mint 100 millió áldozata emlékére.

Szöveg: Audi Hungaria Iskolaközpont