Barokkra hangolva

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2022.08.06. 19:32

Augusztus második hétvégéjén újra barokk pompába öltözik a belváros, a győriek és az ide érkező turisták ismét időutazáson vehetnek részt. A Barokk Esküvőt augusztus 12–13-án, idén immár 29. alkalommal rendezik meg.

Győr történetében a barokk kor kiemelkedő jelentőségű, amelynek stílusjegyei a mai napig meghatározzák a belváros jellegét és hangulatát. Győr ápolni szeretné a barokk örökséget, amelynek legkiemelkedőbb eleme minden évben az augusztusi barokk nyári hétvége.

A kétnapos esemény alatt barokk pompába öltöznek még a belvárosi kirakatok is, a Széchenyi téren kézművesvásár, ügyességi játékok várják az érdeklődőket. A színpadon korabeli zenei koncertek és előadások láthatók, hallhatók. A felvonulást udvarhölgyek és táncosok, zenészek, komédiások sokasága színesíti, valamennyien barokk jelmezben vonulnak, követve a jegyespárt és az örömszülőket.

A különleges ceremónia keretében idén Fodor Virág és Schreiner Károly köt házasságot szombaton 20 órakor a Dunakapu téren. A fiatalok 12 évvel ezelőtt ismerkedtek meg, kapcsolatukat tavaly, a Barokk Esküvő napján koronázta meg Károly azzal, hogy megkérte Virág kezét. Mivel szinte az összes Barokk Esküvőn részt vettek, be is öltöztek, ezért elhatározták, hogy ők lesznek a következő barokk pár. Így is lett. Károly vállalkozóként online értékesítési rendszereket tervez, kivitelez és optimalizál, Virág pedig saját vállalkozásban dolgozik: óvó néni, tánctanár és neveléskutató szakember. Mindketten néptáncos múlttal rendelkeznek, imádnak táncolni. Az esküvőt követően a szűk családnak rendeznek lakodalmat, nászútra Mallorcára mennek.

A hétvége eseményei pénteken a Széchenyi téren kezdődnek, ahol barokk táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A pénteki felvonulás a Széchenyi téren folytatódik a szerenáddal, amelyen közreműködik a Musica Historica Régizene Együttes. Szombat délelőtt elsősorban a gyerekeknek kínálnak programokat zenével, bábelőadással, délután többek között bolond esküvő részesei lehetnek a térre kilátogatók. Az esküvői ceremóniát követően táncházzal zárul az idei programsorozat.

Részletes program a hellogyor.hu oldalon.

(x)

Kapcsolódó témák: #Barokk esküvő | #programok |