Kottakiadvány és koncert

Barokk zene Győrből

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.09.04. 08:25

A világon egyedülálló, kottakötetet mutattak be csütörtökön Győrben az Apátúr-házban. A kiadvány 18. századi jezsuita zenei anyagot tartalmaz, melyre egykor a győri székesegyház tornyában bukkantak rá. A fellelt zeneművekből koncert ízelítőt is kaptak az érdeklődők.

A kottákat Vavrinecz Veronika zenetörténész és munkatársai 1963-ban találták meg a székesegyház déli tornyában, nagy halom összevisszaságban. Sokszor gyertyák mellett próbálták rendezni a fellelt kincseket. A szakember az eltelt évtizedekben feldolgozta a zenei anyagot, levéltári kutatásokat végzett, tematikus katalógust készített róla, a kottatár gondozója, az ország első zenei helytörténeti gyűjteményének, a győri Richter János Archívumnak a vezetője lett. Az elmúlt években pedig az Egyházmegyei Levéltár restaurálta és digitalizálta a több mint kétezer darabos kottaállományt, így mára az teljes mértékben kutathatóvá vált. A kották között a legismertebbek a korszak jelentős zeneszerzőjének, Istvánffy Benedek székesegyházi karnagynak a művei, amelyek nem csupán nyomtatásban jelentek meg, hanem koncerteken is felhangzanak. A kottaállományban azonban még sok más érték is rejt.

Fotó: Ács Tamás

A Válogatás a székesegyház és a jezsuita kollégium 18. századi zenei anyagából című kötet szerkesztője és közreadója, Sylvia Leidemann magyar származású argentin zenetörténész, kutató, csembalóművész, aki évek óta gazdagítja kutatásaival a magyar zenei kultúrát. Korábban Latin-Amerikában fedezte fel az európai barokk zenét, amely a jezsuita missziók alkalmával terjedtek el a bennszülöttek között. Majd Sopronban az evangélikus repertoárt dolgozta fel hangversenyek és kottakiadványok formájában, aztán Győrben és Pannonhalmán tanulmányozta a jezsuita kottatárat. Aktív zenészként a kották megszólaltatást keresi.

A győri székesegyházi kottatár, az egyházi gyűjtemények közül a leggazdagabb a 18. század vonatkozásában. Már a század első felétől, a Rákóczi szabadságharc végétől tartalmaz anyagot, ugyanis akkoriban magas színvonalú zenei élet folyt a városban. A század legjobb magyar zeneszerzője Istvánffy Benedek 12 évig karnagya és orgonistája volt a városnak. A kiadvány azért is különleges, mert nem egy zeneszerzőre koncentrálódik, hanem keresztmetszetet ad, 12 művet ad közre, ebből 7 a székesegyházból, 5 pedig a mai bencés, korábbi jezsuita kottatárból származik. Általában osztrák zeneszerzők, Novotni, vagy Monn mester szerzeményi találhatók benne, öt pedig anonim mű. Ezek hangszeres művek, szimfóniák, kisebb egyházi darabok, többféle zenei műfajt bemutatva – hangsúlyozta Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Emlékház igazgatója. 

Fotó: Ács Tamás

Az eseményt Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő köszöntötte, aki elmondta: ahhoz, hogy méltóképpen ápolhassuk barokk örökségünket, szükségünk van szellemi muníciókra, olyan intellektuális teljesítményekre, mint a megjelent kottakiadvány és olyan spirituális élményekre, mint a mai barokk koncert. Büszkék vagyunk arra, hogy Istvánffy Benedekről konferenciát szerveztünk, komolyzenei bérletsorozatot neveztünk el, folyamatban van a győri székesegyház és a bencés templom felújítása és most már a kottagyűjteményünkre is büszkék lehetünk.

A kiadvány nem csak partitúrát tartalmaz, hanem szólamanyagot is, így akik a régi-zene iránt érdeklődnek, azok számára is hasznos kiadvány született.

Fotó: Ács Tamás

A koncerten közreműködött: Andrejszki Judit, Kuklik Gergő, Posvánecz Éva, Máté Balázs és Leidemann Sylvia. Felcsendült: Anonim: Aria de Sancto Aloysio, Johann Christoph Monn: Sinfonia à tre da camera, Ex D., Franz Novotny: Beatus Vir, Anonim: Offertoria pastoritia.

Kapcsolódó témák: #könyvbemutató |