Barokk varázs a báli éjszakában

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.02.04. 17:21

A győri báli szezon egyik legkülönlegesebb eseménye a Barokk Bál, amelyet 28. alkalommal rendeznek meg február 8-án. A nem mindennapi élményt nyújtó farsangi bálon barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadja a résztvevőket.

Hirdetés

Az est a XVII–XVIII. századi zenék és táncok jegyében zajlik, a táncmester a kontratáncok világába vezeti be a bálozókat. A vendégeket korabeli barokk menüsor, játékos időutazás várja.

A Barokk Bál hangulata sok mindenben különbözik a hagyományos bálokétól. A bál látogatóinak nagy része barokk jelmezben érkezik. Akadnak olyanok, akik évről évre belekóstolnak ebbe a különleges élménybe. A korhű jelmezek és ruhák a Győri Művészeti és Fesztiválközpont jelmeztárából is kölcsönözhetők.

Megérint bennünket a barokk kor varázsa, hiszen egész éjszaka korabeli zene szól a Musica Historica, hazánk egyik legnagyszerűbb régizene együttese előadásában. Természetesen itt nem a koncerttermek barokk muzsikájára kell gondolni, hanem arra a vidám és vérpezsdítő zenére, amire hajdanán is táncoltak a bálokon. A vendégeket a ceremóniamester jelenti be a már egybegyűlteknek, az ajtónállók, a jelmezbe öltözött pincérek, a jósnő, a pantomim-és sziluettvágó művész, az operaénekesek mind-mind olyan fontos szereplők, akik segítenek a hajdani bálok hangulatának felidézésében.

Az est folyamán többször vezet Kovács Gábor táncmester humorral és jókedvvel átszőtt tánctanulást, ahol a bálozók kipróbálhatják azokat a barokk korban közkedvelt vidám kör- és sortáncokat, amiket egyébként csak a filmeken láthatunk. Éjfélkor sor kerül a krampampuli felszolgálására, a jövő titkait a jósnő fedi fel.

A bált Hajtó Péter, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok köszönti.

Hirdetés