Tervekkel a jövőbe

Bana: Januártól sem fogok unatkozni!

Fotó: O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2021.12.14. 09:31

Január elsejétől nyugdíjba vonul a győri levéltár igazgatója. Bana József több mint 30 évig volt az intézmény vezetője, ez alatt az idő alatt rengeteg kötet, kiadvány, kutatás és kiállítás készült a levéltár gondozásában, amire nagyon büszke a búcsúzó direktor. Bana József azt mondja, januártól sem fog unatkozni, legfeljebb nem a munkahelyén, hanem otthon dolgozik majd. A szakembernek a történelemtudomány területén vannak még komoly tervei és folytatja a Győr kevésbé ismert polgármestereit bemutató sorozatot is.

Szinte hihetetlen, hogy elment az idő. Nyugdíjba vonul a Győri Levéltár igazgatója, aki ikonikus alakja nem csak az intézménynek, de a városnak is. Bana József sok mindenre büszke az elmúlt évtizedekből. „Számtalan könyvet, tanulmányt, kutatást és kiállítást sikerült megvalósítanunk a levéltári csapattal az elmúlt több mint 30 évben, köztük olyanokat is, amire az országos szakma is felkapta a fejét” – mondta a Győr Plusznak Bana József.

A leköszönő direktor a Győr Plusznak elárulta, januártól sem fog unatkozni. Legfeljebb nem a munkahelyén, hanem otthon dolgozik, de még rengeteg terve van a jövőre nézve. „A történelemtudomány területén még számos tervem van, amit szeretnék megvalósítani és folytatom a Győr kevésbé ismert polgármestereit bemutató sorozatomat is” – fogalmazott a nyugdíjba vonuló igazgató. A szakember szerint a levéltárak életében is a digitalizációé lehet a jövő. De Bana József úgy véli, a régi iratokat semmiképpen se szabad megsemmisíteni. „Kétségtelen, hogy a digitalizáció megkerülhetetlen és fontos, hogy minél több adat, illetve dokumentum kerüljön fel az internetre, de a régi iratokat akkor sem szabad megsemmisíteni” – hangsúlyozta a szakember.

Bana József hivatalosan január elsejével vonul nyugdíjba, de az biztos, továbbra sem lesz az az otthonülő típus. Része marad a levéltárosok társadalmának és a város közéletének is. Szakértelmével és tapasztalatával pedig továbbra is Győrt szolgálja.

Kapcsolódó témák: #digitalizáció | #levéltár |