Segített a Plüskommandó

Babafészkeket kapott a kórház

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2021.06.29. 14:46

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban ápolt koraszülött babák ápolását és fejlődését segítő textilcsomagot adott át kedden az Alapítvány az Alapítványokért szervezet 1 millió 670 ezer forint értékben.

A Plüsskommandó programban bárki ajánlhat fel plüssfigurát, amit aztán meg lehet vásárolni. Az így befolyt és a felajánlott pénzt a „Koraszülött Hadműveletre” fordítja az alapítvány.

„Célunk, hogy minden koraszülött pici baba gyógyulását segítsük az általunk megalkotott babafészek csomagunkkal. Összesen 29 magyarországi koraszülöttosztályt szeretnénk felszerelni textileszközökkel, valamint életmentő inkubátorvezérlőkkel és fénytakarókkal. A babafészekcsomagok feladata az, hogy különösen gyengéd törődéssel óvják a koraszülött kisbabákat” – tájékoztatott Nyilka Ildikó kuratóriumi elnök.

A koraszülött-babafészkekből eddig húsz magyar kórház kapott, mintegy 25 millió forint értékben. A speciális babafészket Nyilka Ildikó álmodta és valósította meg, a Happys koraszülött babaruház pedig gyártja a termékeket. Győrben 50 csomagot és 16 szoptatós párnát adtak át. A csomagba az inkubátorba szánt fészek mellett babasapka, sál, lepedő, plüss ölelőkéz és babaszemtakaró is található, amelyek sokat segíthetnek a picik ellátásában.

Fotó: Marcali Gábor

Egyre több gyermek születik a győri intézményben, évente mintegy 3800, közülük 280-380-an koraszülöttek, számuk azonban az elmúlt öt évben nem változott. A pici babák ellátását a Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) végzik, ahol kimagasló eredményeket érnek el, köszönhetően a modern eszközöknek, a gyógyszereknek, valamint az orvosok és az ott dolgozók áldozatos munkájának – erről dr. Ruszinkó Viktória, a kórház Gyermekgyógyászati Szakmacsoportjának vezető főorvosa beszélt lapunknak.

Az eseményen a Győr+ TV stábja is jelent:

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Radnóti Ákos alpolgármester megköszönte az adományt az alapítványnak, mint mondta, nagy segítség lehet a babafészek a koraszülötteknek, sokkal jobb, kényelmesebb körülmények között lehetnek az inkubátorban az innovációs fejlesztésnek köszönhetően. „Az önkormányzat nem is olyan régen egy másik alapítványt támogatott, amely jóvoltából a kórház területén egy játszótér létesült a beteg gyerekek szórakoztatására” – emelte ki a politikus.

Képgaléria: Marcali Gábor