Az üveget is újrahasznosítják!

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.09.04. 13:21

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Győrben 158 szelektív hulladékgyűjtő szigetet üzemeltet, az üveggyűjtő konténerek száma 173 a városban. A közszolgáltató ezeket a konténereket szerdánként üríti, a szelektív szigeteket naponta takarítja.

Fontos, hogy üveghulladékainkat szelektíven gyűjtsük! A szolgáltató arra kéri a lakosságot, hogy a szelektív szigeten, a zöld színű matricával ellátott gyűjtőedénybe helyezzék el az üveghulladékaikat.

Az italos palackokat üresen, kupak nélkül, tisztán dobjuk a gyűjtőbe! A gyógyszeres üvegeinket azonban ne ide dobjuk, hanem adjuk le a gyógyszertárban! Az üveg újrahasznosíthatóságát nagyban segíti, ha az üveg nem keveredik más anyagokkal.

Miért is fontos az üvegek szelektív gyűjtése?

Az üveg előállítása energiaigényes folyamat, mert az alkotórészei magas hőmérsékleten válnak kezelhetővé. Energiamegtakarítás érhető el az üveg újra hasznosításával, ugyanis az egyszer már előállított üveg alacsonyabb olvadásponton válik kezelhetővé. Az így előállított „újra” üveg a napjainkban széles körben felhasznált anyag, többek között az útépítés, valamint a hő- és hangszigetelés területén.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában segítséget nyújt a Hulladék112 mobiltelefonos applikáció.


Forrás: GYHG

Kapcsolódó témák: #GYHG | #környezetvédelem | #újrahasznosítás |