A világ legnagyobb székelykapujára gyűjtenek

Győr+ Fotó: Sokoró Tájegység Egyesület
2023.03.10. 11:55

A világ legnagyobb székelykapuja épül Sokorópátkán. A monumentális, 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles alkotás 28 négyzetméternyi felületére 64 vármegye történelmi címere is felkerül.

,,A világ legnagyobb székelykapuját építjük, amely a magyarság és az összetartozás szimbóluma. Magyarországon ehhez hasonló méretű alkotás még nem épült. Erdélyben egyébként van több monumentális székelykapu, ami alatt akár egy teherkocsival is át lehet menni. Vajda Péter, a Sokorói Tájegység alapító elnöke nagyot álmodott, és azt mondta, milyen jó lenne, ha nekünk is lenne ilyen” – mondta Baranyay Alfréd, becenevén Frédy, aki amellett, hogy aktívan részt vesz a kezdeményezésben, barberként dolgozik.

Hozzátette, rengeteg támogatást kaptak a kapu megépítéséhez, s úgy tűnik, az álmuk végre valóra válik.

,,Készült egy támogatói okirat, amelyet nagyon sokan aláírtak. Elsőként Böjte Csaba testvér, aki a kapu fővédnöke is, illetve Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát. Az aláírók között van Farkas Bertalan űrhajós, Csókay András professzor és dr. Dézsi Csaba András polgármester, illetve az énekesek közül Mező Misi és Nagy Feró is” – mondta Baranyay Alfréd.

Kedden, a pannonhalmi székesegyházban rendezik az I. Sokorói Gálát, amelyen adományokat gyűjtenek a kapu megépítésére. Nagy Feró is színpadra lép, illetve Böjte Csaba áldja majd meg a böjti vacsorát.

A Győr+ Reggeli témában készített beszélgetését itt hallgathatják vissza:

Kapcsolódó témák: #székelykapu |