Az olasz és thai fiatalok imádják Győrt

Fodor László Fotó: Marcali Gábor
2024.05.25. 17:37

Egyre nagyobb számban keresik kalandvágyó középiskolások a külföldi tanulás lehetőségét. Az ASF Magyarország nemzetközi csereprogram-alapítványnak köszönhetően most is több győri diák tanul külföldön, de a városunkba érkező külhoni fiatalok boldogulása is a szervezetnek köszönhető. Jelenleg olasz és thai cserediákok tanulnak városunkban, akik örömmel osztották meg velünk élményeiket.

Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, nonprofit szervezet, mely hetvenéves tapasztalattal rendelkezik diákcsereprogramok terén – meséli Kantó Tamás, az alapítvány győri koordinátora. A szervezet olyan külföldi lehetőségeket kínál diákok számára, melyek háromtól tizenegy hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesznek lehetővé. A fiatalok ez idő alatt fogadó családoknál laknak és természetesen életkoruknak megfelelő iskolába járnak. Jelenleg több mint harminc célország választható, a kiutazó magyar diákok körében a nyugat-európai országok mellett Japán és talán némi meglepetésre a dél-amerikai országok a legnépszerűbbek.

Győrben jelenleg olasz és thai középiskolások tanulnak az alapítvány jóvoltából. Elisabetta Ruozi Pármából, míg Martina Iacurti Rómából érkezett. Mindkét lány kiemelte, hogy a fogadó családoknak köszönhetően rengeteg olyan élményben van részük, amik segítenek megismerni a magyar kultúrát, szokásokat, gasztronómiát, bár mint mondják azért a pizza még mindig Itáliában a legjobb. Az ideérkező diákok heti két magyarórán vesznek részt, ami talán a legnehezebb kihívást jelenti számukra. Ezt a Thaiföldről érkező két középiskolás hölgy, Praewa Jangsang és Boonyanuch Chareonchon is megerősítette.

A nyelv mellett az európai közeg is szokatlan számukra, ugyanakkor szerencsésnek tartják magukat, hogy Győrben tölthetnek pár hónapot. Sok támogatást kapnak tanáraiktól, iskolatársaik segítségével pedig könnyen bekapcsolódtak a város életébe, a sok új impulzusnak köszönhetően honvágy egyáltalán nem gyötri őket. Győrrel kapcsolatban elmondták, nagy meglepetés volt számukra, hogy egy ilyen gazdag történelemmel, hagyományokkal rendelkező városba érkeznek. Egy belvárosi séta felér egy történelemórával, de a város építészeti és művészeti hagyatékát is páratlannak tartják az ázsiai diákok. Egy dologban mind a négy itt tanuló ifjú hölgy egyetértett: feltétlenül szeretnének visszatérni családjaikkal a Rába-partra, megmutatni nekik azt a helyet, ahol második otthonra leltek.