Az Öko Szeglet lemondta a városházi megbeszéléseket

Győr Plusz
2023.07.26. 12:46

Három nappal a tervezett időpont előtt lemondta a Városházával folytatandó megbeszélést a talajvízben mért adatok ismertetéséről a győrszentiváni Öko Szeglet. Más időpontokat javasolnak.

Közismert, hogy az önmagát pártoktól független civil szervezetként meghatározó csoport legutóbb az LMP által szervezett tüntetésen tiltakozott az akkugyár ellen, aminek a térségbe telepítéséről egyébként semmiféle döntés nem született. Megrendeltek egy talajvíz mérést is, mely állításuk szerint   az NMP nevű oldószer jelenlétét is kimutatta csekély mértékben. A dolog attól érdekes, hogy a szentivániak attól tartottak, hogy a majdani akkumulátorgyár működése következtében jelenik meg az NMP.  Akkumulátorgyárnak azonban jelenleg híre-hamva sincs.

Az NMP-t egyébként  rengeteg ipari üzem használja tisztítószerként szerte a világon, így az Audi is. A győri vállalat azonnal elvégezte a szükséges vizsgálatokat a figyelőkutakban, ám ők nem tudták kimutatni ennek az oldószernek a jelenlétét.

Szakemberek szerint széleskörű felhasználása miatt csekély, és az egészségre ártalmatlan mértékben –jogszabályban ennek még csak határértéke sincs – esetenként minden ipari és mezőgazdasági tevékenység közelében kimutatható lehet.

Ahogy a civilek által megrendelt vizsgálat elkészült, a város vezetői kérték az eredmények elküldését. Ezt a civilek megtagadták a azzal az indokkal: a mérnöki iroda nem engedi, hogy harmadik személy is teljes egészében megismerje a vizsgálatokat. Később felajánlották az embereknek, hogy egy buszmegállóban megtekinthetik az eredményeket.

Nyilván ebben a komolytalanságban az önkormányzat nem vett részt, ezért is mielőbbi személyes találkozást javasolt. Az Öko Szeglet azonban három nappal korábban lemondta a találkozót, s miután azt is szeretné tudni, hogy „az önkormányzat részéről milyen kompetenciával rendelkező kollégák” lesznek majd jelen, új időpontokat javasolt. Arra hivatkoznak, hogy ők az általuk felkért mérnöki iroda vezetőjének időbeosztásához igazodnak.

Kapcsolódó témák: #akkumulátor | #civil szervezetek | #Győrszentiván |