Pannon-Víz

Az Erzsébet ligeti víztorony legendája

Fotó: Pannon-Víz Zrt.
Pannon-Víz Zrt.
2022.03.06. 19:09

Víztoronysorozatunk következő meghatározó létesítményeként büszkén említhetjük meg és tekinthetünk fel a közel 60 éve megépült, 2000 köbméteres Erzsébet ligeti víztoronyra.

A hatvanas években Győr rohamos fejlődésnek indult, és a város déli irányba való terjeszkedése, az új lakótelepek létesítése miatt szükségessé vált egy új torony építése, amely a magas épületek részére is zavartalanul tudta az ivóvíz-szolgáltatást biztosítani. Így 1961-ben Thoma József, a Mélyépterv Kossuth-díjas mérnökének tervei alapján elkezdődött az Erzsébet ligeti víztorony megépítése. A kivitelezés gyors haladását a csúszózsalus technológia tette lehetővé. A toronytörzs felső részén kapott helyet a két részből álló víztartály, ahol a külső, 1300 köbméteres medence körbeöleli a 700 köbméteres belső tartályt.

A torony csak azután kapcsolódhatott a győri hálózatra, miután elkészült a Győr-Révfalu felől érkező, 500 mm átmérőjű főnyomóvezeték utolsó szakasza is. A torony próbaüzeménél 1964 júliusában azonban nem várt problémák adódtak, kiderült, hogy az új létesítmény a régi révfalui víztoronnyal nem tud jól együttműködni. Amikor ugyanis a révfalui torony megtelt, az Erzsébet ligeti még csak félig töltődött meg. Ez azt jelentette, hogy az új víztorony teljes feltöltésekor a révfalui túlcsordul. Ezért aztán később, 1965-ben a révfalui tornyot kiiktatták a hálózatból.

Az új torony kapacitása az építést követően hamarosan kevésnek bizonyult. A rohamosan épülő Adyvárost sem tudta kiszolgálni, közben pedig már tervezték az újabb és nagyobb lakótelepet, a mai Marcalvárost, ahová végül egy újabb és még nagyobb víztorony építésére került sor.

A nyolcvanas években az Erzsébet ligeti víztorony szerkezetének váratlan meghibásodása miatt szükségessé vált annak megerősítése, továbbá a külső tartályrész acéllemez abroncsokkal történő felújítása.

Később, 2008-ban és 2009-ben a torony teljes körű felújításon esett át a Pannon-Víz Zrt. saját beruházásában mind építészeti, mind gépészeti szempontból. A rekonstrukció érdekessége, hogy a létesítmény építészeti felújítása során egy korszerű technológiát alkalmazva, a SIKA rendszer szerit lett felújítva, ami által a torony vasbeton szerkezeti elemei rugalmas bevonatot kaptak.

A víztorony környezetének beépülése miatt ma a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház belső udvarán található, ami építésétől fogva megfelelő üzemelés mellett látja el Adyváros és Nádorváros területének zavartalan ivóvíz-szolgáltatását.

Kapcsolódó témák: #erzsébet liget | #víztorony |