Az én városom Győr

Földvári Gabriella Fotó: Csizmadia István
2023.01.16. 17:40

Takács Miklós és Bihari Zoltán szerkesztésében jelent meg Az én városom, Győr című könyv, mely a Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából született sorozat harmadik kötete.

Hirdetés

A könyv előszavát dr. Dézsi Csaba András polgármester írta. A szerkesztők szubjektív összeállításban mutatják be a város kulturális és művészeti értékeit, intézményeit, programjait és művészegyéniségeit. A kötetből megtudhatjuk, mit jelent Győr az itt élő művészek, tudósok, pedagógusok, intézményvezetők, közéleti szereplők, egyházi személyiségek számára, akik életútjukról, szakmai pályájukról és Győrhöz való viszonyukról is vallanak.

„Húsz éve élek a belvárosban, szeretem Győrt. Egyrészt ezért, másrészt pedig azért, mert az interjúalanyok is vallottak a várossal való kapcsolatukról, kapta a könyv Az én városom, Győr címet – mondta lapunknak Takács Miklós.

A szerző kiemelte: nagy hatással volt rá a dr. Pongrácz Attilával, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar dékánjával készített beszélgetés, aki hatgyermekes családapaként, egy nemzetközileg elismert egyetem kari vezetőjeként fantasztikus harmóniát tud teremteni a családi élete és a munkája között.

Felemelő érzés volt Takács Miklós számára életútinterjút készíteni egykori tanárával, Csóka Gáspár bencés szerzetessel, akivel lelki közösséget érzett. A művészek közül pedig Csizmadia István festményei voltak rá nagy hatással. A könyv által megismerhetjük többek között a Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeumot, úgy, ahogy az intézmény igazgatója, Székely Zoltán látja, vagy a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Teret, úgy, ahogy dr. Horváth Sándor Domonkos menedzseli.

A könyv olvasmányos lehet a győrieknek éppúgy, mint a hozzánk látogató turisták számára, hiszen az olvasók egy teljesebb képet kaphatnak városunkról, az itt élő emberekről, akik hozzátesznek városunk értékeihez, történelméhez.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #könyv |