Az emlékezés botlatókövei

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.05.05. 15:12

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében botlatóköveket helyeztek el a Király utca 20. számú épület előtt az 1944-ben az Auschwitzban megölt Korein Ágnes és családja emlékére.

1939 és 1945 között emberek milliói tűntek el Európa városaiból, falvaiból legtöbbször anélkül, hogy bármi nyom maradt volna utánuk. A botlatókövek ezeket a hiányzó nyomokat teszik újra láthatóvá. A botlatókövek, a macskakőre rögzített emléktáblák Gunter Demnig német szobrász alkotásai, amelyeket az elpusztítottak egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve, elgondolkodásra, emlékezésre késztetve a véletlenül beléjük botlókat. Győr sok száz lakásából hurcoltak el zsidó származású polgárokat 1944-ben.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester a pénteki eseményen hangsúlyozta: A II. világháború előtt Győr lakosságának 15 százaléka volt zsidó származású, jelentős részben ők hozták létre a város iparát és meghatározó személyiségei voltak a település életének. „5500 ilyen botlatókövet kellene elhelyezni városszerte, hiszen ennyi embert hurcoltak el a haláltáborokba, akik közül sokan nem tértek vissza. Emlékezni kell rájuk, a 79 évvel ezelőtt történtekre, hogy az soha ne ismétlődhessen meg. Éppen ezért holokauszt emlékmű felállítását tervezzük a vasútállomás és a Révai gimnázium közötti területre, amely figurálisan jeleníti meg a tragédiát és emlékezteti az arra járókat.” – jelentette be dr. Dézsi Csaba András.

Kirschner Péter a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a holokauszt áldozatai ma már csak számokat jelentenek, miközben ők valós emberek voltak. „A botlatókő látható emlék, ezzel adjuk vissza a megölt zsidók személyiségét. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek „megbotoljanak” bennük és ezáltal utána nézzenek, hogy ki volt, akinek a neve rajta van a kövön. ” – emelte ki az elnök.

Hat évvel ezelőtt Gunter Demnig szobrász rakta le az első ilyen követ Győrben a Báthory utcában. Azóta több mint tucatnyit láthatunk városszerte, pénteken pedig újabb 14 botlatókő emlékeztet bennünket a holokausztra. A tervek szerint a százezredik botlatókövet Gunter Demnig hazánkban rakja majd le nyáron.

A győri eseményen ott voltak a Korein család leszármazottai is. Korein László lapunknak elmondta, Ágnes 15 éves volt, gimnáziumba járt, amikor Auschwitzba vitték, őt és édesanyját az elsők között semmisítették meg a gázkamrában, édesapja azonban túlélte a holokausztot. „ A 21 éves gyermekeim számára, akik negyed részt zsidók, fontos a család történelme, és ez a botlatókő is hozzájárul ahhoz, hogy emlékezzünk, és ne csak a mi családunk, hanem mások is.

Galéria: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #botlatókövek | #győri zsidóság | #holokauszt |