Az alsósok már készülnek az iskolára

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.08.05. 14:02

Bár még csak augusztus eleje van, ami azt jelenti, hogy majd egy hónap van hátra az iskolakezdésig, sokan döntenek úgy, hogy nem hagyják az utolsó pillanatra az iskolaszerek beszerzését.

A Kodály Zoltán utca egyik papírboltjába már péntek délelőtt többen érkeztek listával, hiszen nem szerették volna az utolsó pillanatra hagyni a felkészülést. A kislányoknál a lovak és a hercegnők, míg a fiúknál az autók, focival kapcsolatos és a gamer minták a nyerők idén. Az üzletvezető szerint egy elsősnek nagyjából 45 ezer forintba kerül a táska, tolltartó, tornazsák és a tanszerek kombinációja 2022-ben. 

A legtöbben felkészülten érkeznek papírboltba. “Próbáljuk elkerülni a nagy tömegeket, hétköznap jöttünk inkább – amikor mindenki dolgozik és kevés az ember – így könnyebb a bevásárlás” – mesélte stábunknak Nagy Ottó, aki hozzátette: “Bevallom őszintén a költségekbe nem nagyon merek belegondolkodni, összeírjuk a listát és beszerezzük általában itt, ahol most vagyunk, mert itt mindig van egy kis kedvezmény.” Az édesapa kislánya szeptemberbe kezdi majd a harmadik osztályt, azt mondja gyermeke válogatós, de azért meg tudnak egyezni. Flóra jó tanuló, a kötelező olvasmányt a nyáron olvassa, azonban más tanulási opciót nem erőltetnek nála. A kislány az állatos mintákat kedveli és anyukájával közösen válogatott, az iskolát nem kimondottan várja, de nem is tart tőle. “A barátokat ugye várom, meg, hogy játsszak velük, de a tanulást is szeretem, főleg, amikor jó” – mesélte Nagy Flóra. 

A családi vállalkozásként működő papír-írószer bolt már megszokta az augusztusi rohamot: “Nekünk már május-júniusban be kell szereznünk az árut. Jelenleg az alsósok szülei jönnek vásárolni. Ha listával érkeznek, azt nagyon szeretjük, de tudunk nekik tanácsot is adni, hogy miket vásároljanak“- számolt be Pallós Istvánné tulajdonos, aki arról is beszélt milyen költségekkel számolhatnak a szülők 2022-ben.

“Ha valaki idejön, a listájáról mindent megkap. Az elsősöknek a táska, tolltartó, tornazsák az egy nagyobb összeg azért, olyan 30 ezer forint körül kell kalkulálni. Ehhez jönnek még az írószerek, füzetek, ami olyan plusz 10-15 ezer forint. Attól is függ persze, hogy például milyen mintás füzeteket választ a gyerek, illetve milyen márkás eszközöket. Ha egy második osztályost nézünk, neki ha megvan a táskája, tolltartója és több minden más is, akkor hozzávetőleg 10-15 ezer forintba beleférhet az iskolakezdő csomag.” 

Most még szellősen lehet válogatni, azonban aki szeretné elkerülni a tömeget az jobban teszi, ha jövő héten beszerző körútra indul, hiszen a boltvezető szerint 15-e után indul majd be az igazi dömping.

Kapcsolódó témák: #iskolakezdés | #vásárlás |