Az alkotás vágya mindenkiben él

J. Kovács Andrea Fotó: Pintérné Gergics Ágnes
2023.07.24. 17:12

Barokk stíluselemek, kerámiák, hangszerek, zene, életérzés, ráadásként sok-sok móka és kacagás. A Prohászka-iskola nemrég véget ért Erzsébet-táborában a gyerekek az élményeken kívül a saját maguk által készített tárgyakkal gazdagodtak, melyekből az utolsó napon kiállítást is rendeztek. Nem csoda, hogy Pintérné Gergics Ágnes táborainak ma már híre van, s szinte azonnal betelnek rá a helyek.

A többek között múzeumpedagógiával is foglalkozó tanárnő kolléganőjével, az ének-zene szakos Kretzné Budaker Dórával három éve határozta el, hogy nyaranta összművészeti táborokat szerveznek tanítványaiknak. Az első év a reneszánsz jegyében telt. Reneszánsz dallamokat hallgattak, énekeket tanultak, tánctanár segítségével a korabeli lépéseket sajátították el. S minden elképzelhető módon alkottak: agyagoztak, fémmel, textillel és papírral dolgoztak. Mivel Erzsébet- táborról van szó, a kapott támogatásból lehetőségük volt kirándulni is, Visegrádon Mátyás király palotája volt az úti cél. Tavaly a népművészet volt a téma, néptáncot tanultak és kipróbálták a népi kismesterségeket.

Az idei tábort a barokknak szentelték. Agyagból vázát, domborművet, képkeretet, legyezőt, ékszeres dobozkát készítettek. A legjellemzőbb motívumokat grafikai metszeteken dolgozták fel. Készítettek papírdúcot, monotípiát. S mivel Győr a barokk művészet valóságos tárháza, megcsodálták a Váczy Péter-gyűjtemény bútorait, felderítették a belváros kincseit, a Karmelita- templomot. Megismerkedtek a kor két legjelentősebb hangszerével, az orgonával és a csembalóval. Közvetlen közelségben tekinthették és hallgathatták meg a hangszínüket és működésüket. Rögtönzött mini koncerttel ajándékozták meg egymást a saját maguk alakította kamaracsoportokból. Kirándultak Fertődre, megnézték az Esterházy-kastélymúzeumot, délután pedig nagyot sétáltak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. Gyakorolták a kor táncait, a testtartást, a barokk etikettet. Az már csak hab volt a tortán, hogy a gazdag program nemcsak a résztvevőknek, hanem a benyújtott pályázaton az Erzsébet-táborok főszervezőinek is elnyerte tetszését, így a szülők a táborzárón visszakapták a részvételi díjat.

Pintérné Gergics Ágnes év közben az egyházmegyei múzeumban Kincsesműhelyt vezet, ami –  a délelőtti időpont miatt –  elsősorban a nyugdíjasok körében népszerű, de az unokák és kismamák is örömmel csatlakoznak hozzájuk. Az alkotásközpontú foglalkozások tematikusak, régebben például a szentek és a hozzájuk kapcsolódó legendák, legutóbb az aktuális kiállítások voltak terítéken. Nyolc éve nyaranta ugyanitt gyerekeknek Kincsestábort tart, most Noé bárkája került sorra, így a kézműves foglalkozások központi témája az állatvilág volt.

A lelkes tanárnő több kiállítást is szervezett már tanítványainak a Triangulum Galériában és a Magyar Ispitában. Hálás érte, hogy tehetséges diákokkal dolgozhat. Azt tapasztalja, hogy az embereknek minden életkorban megvan az igénye az alkotásra, csak a módot és a lehetőséget kell megtalálni hozzá.

Kapcsolódó témák: #alkotás | #művészet | #nyári táborok |