Hirdetés

Ausztriában az új szabály: O-tól O-ig

Fotó: Győr+ archív
Koloszár Tamás
2019.10.28. 18:44

Az autósok Magyarországon álmukból felébredve is fújják, hogy ha hét fok alá esik a hőmérséklet, ideje a nyári abroncsot télire cserélni. Ezzel szemben Ausztriában azt állítják: ez a szabály elavult, s kitaláltak egy újat, náluk O-tól O-ig tart a téli gumi szezonja.

Hirdetés

Az első O az októbert jelenti, a második O pedig az Osternt, vagyis a húsvétot. A sógorok osztrák lapbeszámolók szerint eleget is tesznek ennek, ugyanis Magyarországgal ellentétben, ott már hosszú sorok várakoznak abroncscserére.

Ennek is megvan persze az oka: nyugati szomszédunknál november 1-től április 15-ig kötelező a téli gumi használata, ezt azonban csak télies útviszonyok esetén kérik számon. Vagyis azok, akik Ausztriába gyakran járnak, netán ott dolgoznak, jobb, ha már most lecserélik a nyárit télire.

Hirdetés

Itthon nem vagyunk elkésve. Az időjárás egyelőre amúgy is a nyarat idézi, és sokkal kevésbé az őszt. Szép lassan azonban rászánhatjuk magunkat a cserére. Egyrészt novemberben biztosan hidegebb lesz, másrészt pedig elkerülhetjük a kínos sorbaállást. A tapasztalatok szerint ugyanis mi magyarok akkor rohanjuk meg a gumiszervizeket, amikor az első hópihék megjelennek az aszfalton.

S bár Magyarországon továbbra sem kötelező a téli abroncs használata, a józan ész azt diktálja, hogy saját magunk és mások biztonságának érdekében váltsunk téli abroncsra.

A leggyakrabban hangoztatott érv, hogy ha megcsúszik az autónk, s törik a karosszéria, a javítás jóval többe kerül, mint egy szett téli abroncs.

S hogy miért fontos a jó téli gumi? A járművek kerekenként megközelítőleg egyetlen tenyérnyi felületen érintkeznek a talajjal, így ezen a hozzávetőleg kétszáz négyzetcentiméter felületen kell kialakítani az irányítás és a sebességváltozás minden szükséges erőhatásának a legideálisabb feltételeit – világít rá a Magyar Gumiabroncs Szövetség a fizikai tényre.

Magyarországon egyre elterjedtebbek a négy évszakos abroncsok. Szakemberek állítják, ez is jobb, mintha télen is nyári gumit használunk. Havas, téli útviszonyok esetén az igazi megoldás a téli abroncs. Kérdés persze, lesz-e ilyen, a hó ugyanis egyre ritkább vendég Magyarországon.

Kapcsolódó témák: #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat