Audi Hungaria: 30 éve Győrből a világnak

Győr+
2023.08.16. 09:15
Hirdetés

Az Audi Hungaria idén ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát és igazi sikertörténetre tekinthet vissza. A győri vállalat az évtizedek alatt a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, míg járműgyárában Magyarországon elsőként készített prémium kategóriás gépkocsikat. Műszaki Fejlesztő Központja az Audi és a Volkswagen Konszern számára végez termékfejlesztést.

A vállalat a termelő tevékenységeken túlmenően munkatársai magas szintű kompetenciáira építve nyújt sokrétű szolgáltatást az Audi és a Volkswagen Konszern számára. A vállalat alapítása óta összesen közel 12 milliárd euró összértékű beruházást hajtott végre, melynek eredményeként az Audi Hungaria a magyar ipar egyik legnagyobb beruházója. Az Audi Hungaria csaknem 12 000 szakembernek biztosít munkahelyet, szolgáltatói és beszállítói révén további mintegy 50 000 ember megélhetését biztosítja. A vállalat az ország egyik legnagyobb vállalata és legvonzóbb munkahelye.

A vállalat egyedülálló sikertörténetet írt az évek során. Az Audi Hungariát 1993-ban alapította a német AUDI AG. A termelés a négyhengeres ötszelepes motorok gyártásával kezdődött. A következő években a vállalat folyamatosan bővítette tevékenységét: elkezdődött a hat- és nyolchengeres motorok gyártása, majd 1998-ban a mostanra már ikonikussá vált Audi TT modell gyártásával az Audi Hungaria elsőként készített Magyarországon prémium kategóriás gépkocsikat. Az elmúlt 30 év folyamatos beruházásainak eredményeként ma az Audi Hungaria több mint ötmillió négyzetméteren több mint 9 000 motort és 700 autót gyárt naponta. A vállalat alapítása óta összesen 42 milliónál is több motor és közel 2 millió autó gördült le a győri gyártósorokról. A vállalat működteti Közép-Európa egyik legnagyobb Szerszámgyárát, amely az Audi és Volkswagen Konszern márkáinak csúcsmodelljei, így például az Audi e-tron GT, az Audi R8, valamint a Lamborghini és Bentley modelljei számára készít karosszériaelemeket. Az Audi Hungaria emellett nagy hangsúlyt fektet a kompetenciaalapú, Shared Competence szolgáltatásaira, amelyet első sorban a műszaki fejlesztés, pénzügy, beszerzés, IT és supply chain területén nyújt a Volkswagen Konszern világszerte működő vállalatainak.

A vállalat meghatározó szereplője a magyar gazdaságnak, hiszen az ország egyik legnagyobb árbevételű vállalata, valamint egyik legnagyobb exportőre. A magyar beszállítók száma évről évre növekszik: jelenleg az Audi Hungaria több mint 70 magyar beszállítóval dolgozik együtt.

Az Audi Hungaria a jövőben tovább írja sikertörténetét: bővíti termékportfólióját, hamarosan indul a PPE (Premium Platform Electric) elektromos hajtások sorozatgyártása, melyet 2025-től a MEBeco (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) elektromos hajtások követnek. A közeljövőben egy új márka is érkezik a vállalathoz: 2024-ben kezdetét veszi Győrben a CUPRA Terramar modell gyártása.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a kultúra területén a vállalat évek óta büszkén támogatja a Győri Balett együttesét és a Győri Filharmonikus Zenekart, a pannonhalmi Jazz koncerteket és Győr Városának nyári kulturális rendezvényeit. A sport iránti elkötelezettséget mutatja a Győri AUDI ETO KC-val fennálló 17 éves együttműködés. 2022-től pedig az élsport mellett a szabadidősportot és a fogyatékkal élők sportolását is segíti a vállalat.

A kezdetektől az volt a cél, hogy egy szoros, egymást erősítő kötelék, az összetartozás érzése alakuljon ki a helyi társadalommal, hiszen az Audi Hungaria számára az otthont Győr jelenti.

(X)

Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria | #autógyártás | #motorgyártás |