Átfogóan vizsgálják a város buszközlekedését

Győr+ Illusztráció: Marcali Gábor
2023.09.05. 17:31
Hirdetés

A város önkormányzata, valamint a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. (GYTP) közös célja, hogy csökkentsék a városi közlekedés károsanyag-kibocsátásának mértékét, ezt pedig elektromos buszokkal tervezik elérni.

A város személyszállítását közszolgáltatási szerződés keretében jelenleg a VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. végzi. A lejáró hatályos személyszállítási közszolgáltatási szerződés, valamint az uniós programokban meglévő fejlesztési források lehetőséget adnak arra, hogy a város átfogóan felülvizsgálja és korszerűsítse a közösségi közlekedési rendszerét.

Első lépésként elektromos autóbuszokat kívánnak beszerezni a közösségi közlekedésbe, majd ehhez kapcsolódón kijelölnek egy “zéró emissziós zónát”, melyen belül kizárólag emissziómentesen lehet közlekedni.

A városvezetés elképzelései között szerepel a tömegközlekedés vonzóbbá tétele, a központi forgalomirányítás fejlesztése, az utastájékoztató eszközök számának fejlesztése, zéró-zóna megteremtése, valamint a forgalomcsillapítás lehetőségének megteremtése.

Győr városa 2023. év végéig előkészíti ezen projektelemek beszerzését, megvalósítási tervét, melyhez támogatást nyújt az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (továbbiakban: IKOP) éves fejlesztési keretében nevesítésre kerülő előkészítési támogatási forrás. A város 2023-2024 évben tervezi az elektromos meghajtású autóbuszok szállítóját kiválasztani és ezt követően forgalomba helyezni az elektromos autóbuszokat.

A fejlesztéssel szemben elvárt eredmény a személyszállítási szolgáltatási szintjének, és hozzáférhetőségének, illetve ehhez kapcsolódóan a szükséges esetekben a személyszállítási teljesítmény növelése a helyi közösségi közlekedésben.

Az IKOP-3.2.0-15-2022-000042 azonosítú pályázat az Európai Unió támogatásával valósul meg, a projekt teljes költsége: 524.595.272 forint.

(X)