Hirdetés
Díszközgyűlés

Átadták a Szent László-érmeket

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.06.27. 20:53

Szent László napján megtartották az ilyenkor hagyományos ünnepi Díszközgyűlést, amelyen átadták a Szent László-érmeket. Beszédet mondott dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

Hirdetés

„Fejjel magasabb mindeneknél” dicsőítő mondatot sokan ismerik Szent Lászlóról, a lovagkirályról, aki 1077-től 1095-ig uralkodott és regnálása alatt visszatért hazánkba a lovagi eszmeiség, érték, fegyelem, ami meghatározta akkori világunk erkölcsiségét, emberi kapcsolatait – kezdte dr. Dézsi Csaba András polgármester, majd így folytatta: Tetteit, nevét rettegték a kunok, a besenyők és a rossz úton járók, ugyanis nem ismert pardont, ha harcászatról vagy a törvények betartásáról volt szó.

Ma már elképzelhetetlen, hogy abban az időben, akit lopáson, rabláson értek az halállal lakolt bűneiért, tudták is ezt a gaztevők és rohamos csökkenésnek indult a bűnelkövetések száma. ”Isten atlétája” fontosnak tartotta az erkölcsösséget, az egymás iránti tiszteletet, az adott szó jelentőségét aminek sajnos manapság sokszor csíráját sem tapasztalhatjuk.

Nők, idősek, elöljárók tisztelete természetes volt az általa vezetett Magyar Birodalomban. Ma már az emberek elhaladnak egymás mellett köszönés és köszönetnyilvánítás mellőzésével, hiszen mindenki rohan és csaknem beszippant minket az a közeg, a globalizáció melyben élünk.

Szent László már életében is egy igazi példakép volt. Mindene volt az országa, aszkéta módon élt, kerülte a fényűzést.

1192-ben szentté avatták. Ma jobbját Dubrovnyikban őrzik tisztelettel egy ferences templomban. Mert ő valóban nagyobb volt mindeneknél.

Mi győriek büszkén őrizzük hermáját a káptalandombi székesegyházunkban, a Szent Korona, a Szent Jobb után a harmadik legfontosabb szakrális ereklyeként. Önök, akik Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése által Szent László díjban részesülnek szintén példamutatásukról tettek tanúbizonyságot, gyarapítják a városunk értékeit, tisztában vannak azzal, hogy: „Győr több, mint egy város”.

A 750 éve királyi városi rangra emelkedett megyeszékhelyünk polgármestereként őszintén gratulálok Önöknek a közgyűlés minden tagja nevében.

Kérem, egész lényükkel, elhivatottságukkal, tehetségükkel továbbra is Győrért, a mi csodálatos közösségünkért tevékenykedjenek, hiszen mindannyiunknak szívügyünk Győr – zárta a polgármester, majd a Díszközgyűlésen következett a Szent László-érnek átadása.

Szent László-érem kitüntetésben részesült dr. Egresits Ferenc. A plébános úr a több évtizedes, példaértékű egyházi szolgálata, kiváló intézményvezetői munkája és magas színvonalú oktatói tevékenysége elismeréseként kapta meg az elismerést.

Szintén méltatták Lencsésné Csurák Erzsébetet, a Győr kulturális és művészeti értékeit gazdagító, igényes, magas színvonalú szakmai tevékenysége és fesztiválszervező munkája, valamint kiemelkedő képzőművészeti munkássága elismeréseként.

Dr. Galli Csaba Béla, a Széchenyi Egyetem tanára, a győri Evangélikus Egyházközség világi vezetője is a kitüntettek között szerepelt, aki a győri felsőoktatást szolgáló, több évtizedes, kiváló oktatói és vezetői tevékenysége, valamint az internet alapú távoktatás megalapozásában és irányításában végzett eredményes munkája elismeréseként kapott Szent László-érmet.

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Pesztenlehrer Norbert a magas színvonalú, korszerű eljárásokat alkalmazó gyógyító tevékenysége, valamint a járványügyi ambulancia vezetésében végzett áldozatos munkája elismeréseként részesült a köszönetben.

Fehér Imre Pál, a katona- és határőr hagyományok ápolása, a győri civil szervezetek alapításában és irányításában végzett munkája, valamint a Szent László király örökségének őrzésében vállalt kiemelkedő szerepe miatt vehette át a kitüntetést.

A díszközgyűlés második részében az ünnepi műsort tekinthették meg a résztvevők, ahol többek között felcsendült Arany János Szent László című balladája, Mihályi Orsolya a Győri Nemzeti Színház művésznője, akit Stummer Márton gitárművész kísért.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #díszközgyűlés | #Győri önkormányzat |
Hirdetés