Árvízkapu, zsilipek, hallépcső

Átadták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát

Fotó: Marcali Gábor
J. Kovács Andrea
2022.06.23. 14:22

Négy az egyben, vagyis árvízkapu, vízeresztő és hajózsilip, valamint hallépcső. Mindezt magában foglalja az a torkolati műtárgynak keresztelt nagy beruházás, melynek ünnepélyes átadását csütörtökön tartották.

A zsilipeléssel egybekötött hajós sajtótájékoztatón Kara Ákos országgyűlési képviselő – akinek szívügye volt a fejlesztés, melyet miniszteri biztosként felügyelt, elmondta: “Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ennek a komplex műtárgynak a tervezésében és építésében, melynek elsődleges szerepe az árvízvédelemben és a vizes élőhelyek rehabilitációjában van. Győr is sokat profitál belőle, hiszen nőtt a vízfelület mérete, ez azt jelenti, hogy idegenforgalmi és sport szempontból is nőnek a városban és a térségben élők lehetőségei.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: “Sok mindent átéltünk és szenvedtünk, amikor az Öreg-Dunát elterelték. Nagyon megsínylette ez a táj mindannak a hatását, ami a vízvesztéssel járt. Ma itt vagyunk, és azt látjuk, hogy a táj él, és az itt élők is élni akarnak.”

Dr. Dézsi Csaba András polgármester a Győr+ Médiának azt hangsúlyozta, hogy a magas vízszintek miatt szebbek lettek a folyók, mert már nem a víz nélküli partok láthatók. Az új vízszint méltó arculatot adott Győrnek, és valóban a folyók városának ékessége lett.

A létesítmény árvízkapuként is szolgál, így a Nagy-Duna visszaduzzasztó hatását lehet csökkenteni. A 30 milliárdos projektnek az árvízvédelmen kívül ökológiai, valamint idegenforgalmi szerepe is van. Győrbe most már vízi úton is eljuthatnak a turisták, akár úgy is, hogy a Nagy-Dunán közlekedő szállodahajókról kisebbekre szállnak át.

A hajózsilipet nyáron napközben háromóránként nyitják ki, télen ritkábban. Gondoltak a vízi turistákra, számukra a kajakok, kenuk kézi átemeléséhez rámpákat és sólyákat alakítottak ki.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt