Átadták a Kiscsillag Református Bölcsődét

J. Kovács Andrea Ács Tamás
2023.02.16. 13:54

Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a Kiscsillag Református Bölcsődét. A bölcsőde a Református Egyházközség Kossuth Lajos utcai ingatlanának hátsó oldalán, a Bálint Mihály utcában épült meg a volt sóház helyén. Az új épület huszonnégy 3 éven aluli gyermek napközbeni ellátását biztosítja, két 12 fős csoportban.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Győri Református Egyházközséggel kötött konzorciumban sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Győri Református Bölcsőde létrehozására. A Győri Református Egyházközség által fenntartott új bölcsőde épült, mely a mai kor elvárásainak megfelelően energiatakarékos és akadálymentesített. Az új épület építése mellett a projekt része volt eszközbeszerzés, játszóudvar kialakítása, babakocsi- tároló létesítése, parkoló- és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése, kialakítása is.

Fotó: Ács Tamás

Az átadáson a megjelenteket dr. Pergel Elza, a város alpolgármestere köszöntötte. „Kereszténynek lenni ma nagy dicsőség, nagy tisztesség és nagy feladat. Nem egyszerű az élet a világban, Európában, és nem egyszerű hitünk szerint élni, nap mint nap meg kell érte harcolni. A győri református közösség példamutatóan tesz ennek érdekében, ezért épülhetett fel az új bölcsőde. A kicsik nagyon fogékonyak ebben az életkorban, ezért különösen fontos, hogy milyen nevelést kapnak, milyen környezetben tölthetik napjaikat. Azok a kisgyermekek, akik ide fognak járni, mindent megkapnak ahhoz, hogy nagyszerű felnőtt váljék belőlük” – hangsúlyozta a városvezető.

Fotó: Marcali Gábor

Dr. Nemes Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka először a köszönet szavait tolmácsolta, majd azt mondta: „A Református Egyháznak fontos, hogy intézményei legyenek. A Kiscsillag bölcsődének pedig az a küldetése, hogy világítson és utat mutasson Jézus Krisztushoz az oda járó gyermekeknek és családjaiknak.

„Az újvárosi rehabilitáció következő állomásához érkeztünk. A leromlott városrészben jelentős fejlesztésnek számít az, hogy megnyílik a református bölcsőde, ezáltal a városrész vonzóbbá válik a kisgyermekes családok számára is” – jelentette ki dr. Fekete Dávid, a körzet önkormányzati képviselője.

Fotó: Ács Tamás

A házigazda lelkipásztor Wagner Tamás arról szólt, hogy a református gyülekezet közel 500 éves győri jelenléte alatt mindig megtapasztalhatta, hogy Isten valamilyen formában ajtót nyit neki. Így van ez most, a háborúval, gazdasági és lelki válsággal terhelt jelenben is. Így tekintettek a bölcsőde projektre is már az első gondolattól kezdve. Isten ajtót nyitott számukra a jövő felé, mert az intézmény lehetőséget ad arra, hogy a szeretet, a gondoskodás, a lelkiség nyelvén továbbadják a krisztusi Örömhírt, mely az ember személyes életét is újjáformálja.

Fotó: Ács Tamás

A beszédek után a jelenlévők ünnepi istentiszteleten adtak hálát az új intézményért. Igét hirdetett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. A liturgikus esemény zárásaként a lelkészek megáldották a bölcsődét.

A „Győri Református Bölcsőde létrehozása” című, TOP-6.2.1-19-GY1-2019-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósult meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, konzorciumi partner: Győri Református Egyházközség. A támogatás összege: 592.000.000 Ft.

Galéria: Marcali Gábor

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #átadó | #református bölcsőde |