Hirdetés
Harag György emlékév: kiállítás és könyvbemutató a korszakteremtő művészről

Át akarta ölelni az egész világot

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.10.18. 07:45

Harag György születésének 95. és halálának 35. évfordulóján emlékévet hirdetett a Magyar Művészeti Akadémia. Az összművészeti rendezvénysorozat második állomása a Győri Nemzeti Színház, ahol kiállítással emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos, teremtő művészének életéről.

Hirdetés

A tervezetten 2020. márciussal induló emlékév kiállítás-sorozat első stációja a koronavírus járvány miatt többszöri átütemezés után október 1-én nyílt meg Gyulán, majd azt követően Győrbe érkezett a Magyar Művészeti Akadémia Harag György életművét bemutató tárlat.

Vashegyi György, az MMA elnöke a megnyitón elmondta, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet korszakalkotó alakja az őt ismerők visszaemlékezései alapján igazi jelenség volt, aki az egyetemes drámairodalmat és a kortárs magyar drámákat is színre vitte Magyarországon, Erdélyben és a Vajdaságban is. A kiállítás felidézi a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást, emlékezést. Nem csak a színházi múltat kutató történészek számára kivételes a gyűjtemény, hanem méltó emléket állít a színházkedvelők számára, nem utolsó sorban pedig bemutat egy olyan emberi példát a művészeti közegben, amely a fiatal generációk számára is követendő lehet. A rendező özvegye, Harag Ilona bocsátotta rendelkezésre az értékes hagyatékot, amelynek révén létrejöhetett az életművet feltáró vándorkiállítás, amely több mint negyven tablón, közel kétszáz fotón mutatja be a rendező munkásságát.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András polgármester azt emelte ki köszöntőjében, hogy mennyire fontos fejlődést mutat, hogy Győr az ipari városból ma már a kultúra egyik kiemelkedő központja. Amellett hogy az intézmények, társulatok, művészek városunk hírét viszik a világban, a helyi emberek közérzetét is javítják a kulturális események, mint a mostani, amely a pandémia idején is megvalósulhatott.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, külön öröm, hogy Győr az emlékév egyik kiemelt állomása, hiszen 1979-ben Harag György itt rendezte meg a hazai színháztörténelem kultikus Vihar című előadását Törőcsik Mari főszereplésével. Rendezőknek és színészeknek megszívlelendő mondataiból idézett az igazgató, amely egy kicsit megmutatta Harag György nagyságát a színház iránti alázatát: „Nem adhatjuk alább egyik jelenetet sem a másiknál.”

Kiss János balettművész, a Győri Balett Örökös tagja, az MMA megválasztott alelnöke az akadémia feladatáról, a magyar kulturális örökség ápolásáról szólt, amelynek része a vándorkiállítás. „Ahogy a háborúban is él a művészet, amely átsegít mindenen, úgy most a járvány idején is. Harag György a magyar teátrum felkent papjaként nem csak rendezett, de mindenkit tanított is. Legelsősorban arra, hogy a magyar Tháliában ne piszkítsuk, hanem tisztítsuk és javítsuk a világot” – idézte Ablonczy László szavait a rendezőről a balettművész.

Tordai Hajnal jelmeztervező felelevenítette a Vihar rendezési folyamatát és az azt követő 1980-as Kisfaludy játékok előadás születését, amely színháztörténeti kuriózummá vált azzal, hogy Harag György öt darabot sűrített egy színházi előadásba.

„Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza” címmel november közepén megjelenő kétrészes kötet első részét Kovács Örs Levente, az MMA MM KI tudományos munkatársa mutatta be a közönségnek. Az album gazdag képanyaggal, személyes hangú visszaemlékezésekkel színesíti páratlan munkásságának kronologikus bemutatását, a vándorkiállítás szöveg- és képanyagát tartalmazva. A második részben, amelynek címe az Egy európai Kolozsváron – Harag György színházrendező pedig Harag György-írásokat, -interjúkat, -kritikákat tartalmaz majd.

A megnyitón tiszteletét tette dr. Nagy Andor Magyarország bécsi nagykövete, Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul, Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum Wien igazgatója és Solymosi-Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozata vezetője is. Harag György alakját az emlékévben a vándorkiállítás és emlékkötetek mellett dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid
Kapcsolódó témák: #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat