Hirdetés
Xantus János Állatkert

Árész képtelen ásítani

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.06.13. 14:35

Árész, a sörényes hangyász hét éve a győri állatkert lakója, a főbejárattól balra fordulva, túl a tengerimalacok társaságán húzódik egy terület, amely ennek az igen különleges állatnak az otthona.

Hirdetés

A sörényes hangyászok sok egyediséget mutatnak a testfelépítésükben. Testhosszuk 100-120 centiméter, a farkuk hossza 70-90 centiméter, testtömegük viszont mindössze 20-35 kilogramm. Fejük formája rendkívül jellegzetes, speciális táplálkozási módjuk miatt (hangya- és termeszevés) koponyájuk erősen megnyúlt, az alsó és felső állkapocs csőszerűen összeforrt. Ásítani így például képtelen, fejszerkezete maximálisan a nyelvöltögetésre specializálódott. Nyelve a 60 centiméteres hosszt is elérheti, amellyel rendkívül gyorsan kapkodja el a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is. Azonban, nagyon bölcsen, egy idő után továbbáll, nem foszt ki teljesen egy-egy várat. Így a rovarok regenerálódhatnak, a hangyász pedig később visszatérhet ugyanahhoz a várhoz, hogy folytassa a lakomát. Nagyon okos. Vagy csak, ha sokáig marad egy helyen, már nagyon csípik a nyelvét?

Látogassanak el Önök is az állatkertbe, figyeljék meg Árészt, ezt a különleges állatot! Nyáron a már minden reggel 10.20-kor induló tengerimalac-vonat után a legideálisabb a látogatás a kifutója környékére vagy a házába. Szeretettel vár mindenkit a győri állatkert, ahol a nyári szünetben mindennap folyamatosan zajlanak a programok: napi két zooshow, elefánttréning és pingvinséta, látványetetések és még sok érdekesség.

Hirdetés

Szöveg és fotó: Xantus János Állatkert

Kapcsolódó témák: #hangyász | #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat